Tristețea și starea negativă de spirit din timpul lunilor de toamnă pot reprezenta mai mult decât o simplă stare de spirit trecătoare și, în anumite situații, pot semnala prezența unei afecțiuni numite astenie. Aceasta este o formă ușoară de depresie, de cele mai multe ori trecătoare, dar care pe parcursul manifestării ei ne poate aduce multe neplăceri atât pe plan personal, în familie cât și la locul de muncă ori în relațiile cu prietenii sau apropiații.
Specialiștii nu pot preciza cu exactitate ce cauzează astenia de toamnă, dar presupun că este vorba despre aportul scăzut de lumină naturală. Pe măsură ce zilele devin tot mai scurte, sistemul imunitar își pierde din rezistență, fapt care se aplică și asupra psihicului. În spatele insomniei, depresiei, lipsei de concentrare, fluctuațiilor de apetit resimțite toamna se ascunde de fapt astenia.
Atunci când apar stările specifice asteniei, ele reprezintă și un semnal că poate stilul de viață adoptat nu este cel mai potrivit pentru organism.
Cum poate fi prevenita astenia?
Încercați să petreceți cât mai mult timp afară, chiar și atunci când este înnorat; adoptați o dietă echilibrată, care include suficiente minerale, vitamine și enzime care ajută la creșterea imunității, pentru a face față bolilor și sezonului toamnă-iarnă; păstrați legătura cu prieteni și persoane dragi și nu renunțați la activitățile care le făceați împreună; faceți 30 de minute de exerciții pe zi de trei ori pe săptămână; culcați-vă mai devreme, pentru a prinde somnul odihnitor începând cu orele 22-22.30.
Cum tratăm astenia de toamnă?
Nu este nici o rușine că ați fost afectați de astenia de toamnă sau că aveți momente depresive sau anxioase.
Astenia de toamnă poate să declanșeze episodul depresiv, iar acesta, neglijat, poate să evolueze și să creeze foarte multe situații neplăcute. Un medic specialist poate recomanda terapie cu medicație antidepresivă, ședințe de psihoterapie sau ședințe cu lumină UV.
Puteți consulta și un nutriționist care vă poate sfătui ce alimente să consumați, pentru a vă ajuta organismul să depășească această perioadă, aceste remedii fiind și cele pe care trebuie să le alegem în primă fază, printr-un aport de vitamine, minerale și probiotice din fructe legume, lactate, cu un program de somn suficient dar și mișcare în aer liber, chiar dacă vremea nu ne îndeamnă la plimbări sau activități fizice în natură.
Nu uitați cel puțin o dată pe an verificați-vă starea de sănătate, prin efectuarea unui set complet de analize.