Direcţia de Sănătate Publică Sălaj a primit, în cursul zilei de marţi, necesarul de doze de vaccin care să asigure imunizarea nou-născuţilor împotriva tetanosului, difteriei şi tuberculozei. Pe de altă parte, mult aşteptatul vaccin Pentaxim, care se administrează bebeluşilor la vârsta de patru luni şi care îi protejează de difterie, tetanos, tusă convulsivă, poliomielită, meningită, infecţii ale sângelui, nu se numără printre dozele primite. Deşi lipseşte deja de câteva luni, acest vaccin nu a fost repartizat în niciun judeţ din ţară.
Peste 4.500 de doze de vaccin pentru imunizarea copiilor cu vârsta de până la un an împotriva tuberculozei, difteriei şi tetanosului au fost repartizate judeţului nostru. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj s-au deplasat, marţi, la Bucureşti, pentru preluarea dozelor.
Directorul DSP Sălaj, Ligia Marincaş, ne-a declarat dozele de vaccin repartizate judeţului nostru sunt suficiente pentru imunizarea nou-născuţilor. „Am primit din partea ministerului 3.000 de doze de vaccin BCG şi 1.500 de bucăţi de vaccin DT. Acestea urmează a fi transportate în judeţ şi distribuite medicilor de familie pentru a ajunge, cât mai repede, la beneficiari”, a preciat Ligia Marincaş.
Din păcate, vaccinul Pentaxim, care se administrează bebeluşilor la vârsta de patru luni şi care îi protejează de difterie, tetanos, tusă convulsivă, poliomielită, meningită, infecţii ale sângelui, nu se numără printre dozele primite. Deşi lipseşte deja de câteva luni, niciun judeţ din ţară nu a primit acest vaccin. Ligia Marincaş spune că încă nu se ştie când anume va fi distribuit acest vaccin. „Ne aşteptam să primim şi doze de vaccin Pentaxim. Cu toate acestea, la nivelul judeţului nu sunt probleme deosebite. Bebeluşii care nu au fost vaccinaţi vor fi catagrafiaţi şi recuperaţi în cel mai scurt timp de la primirea vaccinului”, a precizat Ligia Marincaş.
Potrivit sursei citate, în judeţ, vaccinarea sus amintită nu a fost întreruptă, aşa cum a fost cazul în alte judeţe din ţară unde stocurile de vaccin au fost total epuizate, dar au existat, totuşi, situaţii în care au fost necesare unele recuperări.
Vaccinul diftero-tetanos-poliomielitic poate fi achiziţionat şi din farmaciile cu circuit deschis, contra cost. Pentaxim se vinde cu aproximativ 180 lei, însă chiar şi aşa este destul de greu de găsit, astfel încât şi părinţii care sunt dispuşi să scoată bani din buzunar trebuie să aştepte până când problema serului va fi rezolvată. Potrivit medicilor, Pentaxim este indicat pentru a proteja copilul împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi împotriva infecţiilor sângelui la copii, începând cu vârsta de două luni.
Vaccinarea copiilor cu vârsta de până la un an este inclusă în Programul Naţional de Imunizare, costurile fiind suportate de Ministerul Sănătăţii, iar vaccinurile sunt distribuite prin Direcţiile de Sănătate Publică judeţene. Vaccinul pentavalent se administrează copiilor la 2, 4, 6 şi 12 luni pentru imunizarea împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei şi împotriva altor infecţiilor invazive produse de Haemophilus Influenza.