Ministerul Sănătăţii va începe o campanie de vaccinare împotriva rujeolei, cu implicarea autorităţilor locale. Acestea din urmă vor trebui să identifice copiii cu vârste între nouă luni şi nouă ani – grupele de vârstă cele mai afectate de epidemie – care nu au fost vaccinaţi, dar şi locurile în care aceştia vor fi imunizaţi, în cazul în care în localităţile respective nu sunt unităţi medicale. De asemenea, în cazul în care localităţile sau zonele respective nu au medici, vor participa voluntari.
Potrivit ministrului Sănătăţii, Florian Bodog, instituţia pe care o conduce va evalua o dată la două săptămâni gradul de implicare a autorităţilor locale în fiecare judeţ, iar acolo unde sunt în continuare probleme vor fi luate măsuri.
Numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România până la data 14 iulie este 8.017, 49 dintre acestea, în judeţul Sălaj, conform Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Au fost înregistrate 31 de decese, dintre care opt în judeţul Timiş, câte şase în Arad şi Dolj, trei în Caraş Severin şi câte unul în judeţele Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare, Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti.
Rujeola s-a extins în 41 de judeţe din 30 septembrie 2016, când a fost declarată epidemia şi până în 14 iulie 2017. Cele mai afectate judeţe, cu peste o mie de cazuri de rujeolă fiecare sunt Timiş (1.214 cazuri) şi Caraş-Severin (1.109 cazuri). Un al treilea judeţ, Arad, are 999 cazuri confirmate.
Potrivit detelor centralizate de către Ministerul Sănătăţii, la nivel naţional, sunt aproximativ 180.000 de copii nevaccinaţi, dintre care, doar pentru 10 la sută dintre ei se refuză vaccinarea, restul nici măcar nu ajung la medicul de familie. De la demararea epidemiei de rujeolă, la nouă luni, fiecare copil este vaccinat cu un supliment de ROR, iar mai apoi, la 12 luni de prima doză normală, ei sunt vaccinaţi din nou. La cinci ani este administrată ultima doză.
Rujeola (pojarul) este o boală infecţioasă care adesea duce la complicaţii, din patru persoane infectate, una având nevoie de spitalizare. Pentru unul din 1.000 de bolnavi de rujeolă, boala este mortală.
Judeţul Sălaj dispune de aproximativ 3.500 de doze de vaccin ROR, care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei, ne-au transmis oficialii Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj. Conform sursei citate, cantitatea amintită va asigura imunizarea copiilor programaţi la vaccin inclusiv pentru luni octombrie.
ROR – cel mai toxic vaccin inventat vreodata. Nicaieri in occident nu se administreaza la 9 luni pt ca poate deregla sistemul imunitar al bebelusului (ROR contine 3 tulpini de vaccin). Se administreaza la 3 ani, cand copilul e dezvoltat psiho-motor (umbla, vorbeste etc). Suntem printre cei mai vaccinati din Europa si tot avem rujeola. De ce oare? De ce se insista atat de mult cu vaccinarea atat de timpurie? Oare pt ca ne-am desteptat?