Agenţia Naţională de Integritate a anunţat vineri, 14 octombrie, că opt funcţionari publici din diverse instituţii ale statului au fost găsiţi în incompatibilitate. Printre aceştia se regăseşte şi un angajat al Direcţiei de Sănătate Publică Sălaj.
Potrivit unui comunicat de presă al ANI, în cursul anilor 2013 şi 2014, Ileana Gârbovan, în calitate de inspector de specialitate în cadrul DSP Sălaj şi în exerciţiul atribuţiilor de serviciu, a participat la luarea de decizii prin efectuarea activităţilor de control la Centrul de Recuperare, Tratament şi Îngrijire al Fundaţiei „Acasă”.
Sălăjeanca şi fiica ei au calitatea de asociat în cadrul societăţii AG&NT Aida SRL, ce s-a aflat în relaţii cu caracter patrimonial cu Fundaţia „Acasă”. „Având în vedere aceste fapte, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Judecãtoria Zalău în vederea efectuării verificărilor cu privire la existenţa indiciilor referitoare la săvârşirea infracţiunii de conflict de interese, faptã prevăzută și pedepsită de art. 301 din Codul Penal”, se mai arată în comunicatul amintit.
Ileana Gârbovan a ieşit la pensie în luna septembrie a acestui an. Contactată, fostul angajat al DSP Sălaj ne-a declarat: „Nu ştiu şi nu comentez”.
Articolul amintit stipulează că “fapta funcţionarului public care, în exercitarea atribuþiilor de serviciu, a îndeplinit un act ori a participat la luarea unei decizii prin care s-a obţinut, direct sau indirect, un folos patrimonial, pentru sine, pentru soţul sãu, pentru o rudã ori pentru un afin pânã la gradul II inclusiv sau pentru o altă persoanã cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă în ultimii cinci ani sau din partea cãreia a beneficiat ori beneficiazã de foloase de orice naturã, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la cinci ani ş interzicerea exercitãrii dreptului de a ocupa o funcţie publică”.
De asemenea, “fapta persoanei cu privire la care s-a constatat încălcarea obligațiilor legale privind conflictul de interese ori starea de incompatibilitate constituie abatere disciplinară și se sancționează potrivit reglementării aplicabile demnității, funcţiei sau activităţii respective”. Legislaţia mai prevede că “persoana față de care s-a constatat existența conflictului de interese ori starea de incompatibilitate este decăzută din dreptul de a mai exercita o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de trei ani de la data eliberării, destituirii din funcţia ori demnitatea publică respectivă sau a încetării de drept a mandatului. Dacă persoana a ocupat o funcție eligibilă, nu mai poate ocupa aceeași funcţie pe o perioadă de trei ani de la încetarea mandatului”.
Inspectorii ANI au precizat că persoana evaluată a fost informată despre declanșarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum și drepturile de care beneficiază – de a fi asistată sau reprezentată de un avocat şi de a prezenta date sau informații pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris. Persoana evaluată a depus la dosarul de evaluare un punct de vedere, în exercitarea dreptului la apărare.
Agenția Naționalã de Integritate își exercită atribuțiile cu respectarea principiilor legalității, confidențialității, imparțialității, independenţei operaționale, celerității, bunei administrări, precum și al dreptului la apărare.
Nivule…….. iesi la interval cu ceva mistreti, iepuri, cerbi.
Mai devreme sau mai tarziu raul facut se intoarce
Familie de infractori iar doamna facea pe integra dand amenzi in stinga si dreapta.