Ambulanţa Sălaj va primi bani pentru a-şi plăti asistenţii cu studii superioare

 

Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) Sălaj va primi fondurile necesare pentru plata salariilor asistenţilor medicali încadraţi cu studii superioare. Banii ar urma să fie primiţi la rectificarea bugetară, ce va avea loc în această lună. Cel puţin asta susţine managerul Serviciulului Judeţean, Liviu Balint. „Am primit asigurări din partea ministrului Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, ca la rectificarea bugetară din septembrie vom primi fondurile necesare în vederea încadrării personalului cu studii superioare”, a precizat Balint. Conform spuselor sale, în această situaţie se regăsesc 28 de asistenţi medicali ai SAJ Sălaj, care au fost încadraţi cu studii superioare, însă nu au fost remuneraţi ca atare. „Ar fi necesari aproximativ 50.000 de lei”, a completat managerul.
Decizia de încadrare a asistentenţilor medicali în funcţii corespunzătoare studiilor superioare dobândite vine în urma demersurilor insistente ale conducerii Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România (OAMGMAMR). Aceasta a reuşit să determine modificarea, în sensul amintit, a art.196, al.1, din Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.
Astfel, de noile reglementări beneficiază atât asistenţii medicali din specialităţi clinice (generalişti, obstetrică-ginecologie, pediatrie şi de ocrotire) cât şi cei cu profil paraclinic, de farmacie, medicină dentară şi fizioterapie, care au terminat o formă de învăţământ superior specific. Plata li se va face corespunzător asistentului cu studii superioare şi, în plus, vor fi încadraţi direct cu gradul principal, nu de debutant. Conform primului aliniat al Ordonanţei de Urgenţă adoptate de Guvernm „asistenţii medicali absolvenţi de stu­dii sanitare postliceale sau superioare de scurtă durată într-o specializare de pro­fil clinic care au dobândit gradul principal şi, ulterior, au absolvit studii superioare de a­sistent medical generalist sau moaşă, se încadrează în funcţia corespunză­toa­re studiilor superioare absolvite cu menţine­rea gradului principal şi a gradaţiei avute la data promovării“, fiind succedat de un al doilea alineat în care se explică: „Se consideră specializări de profil clinic, con­form art. 196 (1), următoarele: asis­tent medical generalist, asistent medical obstetrică-ginecologie, asistent medical de pediatrie, asistent medical de ocrotire”. Necesitatea apariţiei actului normativ constă şi în faptul că „reglementările refe­ritoa­re la asistenţii medicali generalişti ge­nerează disfuncţionalităţi majore şi con­fuzii în momentul încadrării acestora“, dar şi problema deficitului de personal medical, respectiv de asistenţi medicali, cu care se confruntă România în pre­zent „datorită neaplicării drepturilor corespun­zătoare de încadrare şi salarizare“, se mai precizează în ordonanţa amintită.

Leave a Comment