Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Sălaj a solicitat tuturor medicilor de familie din judeţ să intensifice acţiunile de vaccinare împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului (ROR), după ce Ministerul Sănătăţii a transmis în teritoriu ca aceste demersuri să fie realizate în regim de urgenţă. Apelul vine în contextul apariţiei unui focar de rujeolă cu 79 de cazuri confirmate în judeţele Bistriţa-Năsăud şi Cluj.
„Ministerul Sănătății face apel la personalul medical din teritoriu implicat în procesul de vaccinare al copiilor și la mediatorii sanitari de a intensifica acțiunile de vaccinare și de recuperare a copiilor nevaccinați. De asemenea, MS solicită părinților să nu refuze vaccinarea și să se prezinte cu copiii la vaccinare”, se arată într-un comunicat al Ministerului. Specialiştii de sănătate publică au constatat că zona afectată este reprezentată de mai multe localități din județul Bistriţa-Năsăud, situate la graniţa cu judeţul Cluj, în care există comunități unde copiii nu figurează pe listele medicului de familie, ca urmare, sunt nevaccinaţi.
Oficialii DSP Sălaj dau asigurări că la nivel de judeţ există suficiente doze de vaccin ROR. „Am luat legătura cu medicii de familie din judeţ şi le-am cerut să intensifice acţiunile de vaccinare şi de recuperare a copiilor nevaccinaţi împotriva rubeolei, rujeolei şi oreionului. Doze sunt destule. Singura problemă este cu cei care nu au domiciliu stabil şi cu cei ai căror părinţi sunt plecaţi din ţară, iar medicii de familie nu ştiu în grija cui au fost lăsaţi copiii”, a precizat Ligia Marincaş, directorul DSP Sălaj. Potrivit spuselor sale, procentul de vaccinare înregistrat în Sălaj depăşeşte 80 la sută. În prezent, în judeţ nu există niciun caz de rujeolă, a ţinut să menţioneze oficialul sălăjean.
Ministerul Sănătăţii reaminteşte că vaccinarea reprezintă cea mai eficientă metodă de prevenire a cazurilor de îmbolnăvire și recomandă tuturor părinților să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor pentru a asigura păstrarea stării de sănătate a acestora.
Rujeola este o boală infecțioasă extrem de contagioasă caracterizată prin febră mare, tuse, secreții nazale și oculare și erupție cutanată. Medicii recomandă ca la primele simptome, părinții să se prezinte de urgență la medic cu copilul pentru izolarea acestuia și prescrierea tratamentului adecvat bolii și prevenirea complicațiilor acesteia, printre care diareea (gravă mai ales în cazul sugarilor), otita medie, penumonia, encefalita și decesul.