La baza tulburărilor de somn pot sta numeroși factori: stresul cotidian, agitația, problemele de sănătate fizice sau psihice și, chiar dacă pare greu de crezut, oboseala acumulată de pe o perioadă mai lungă de timp.
Foarte multe persoane afirmă că nu reușesc să se odihnească suficient și, din această cauza, se confruntă cu lipsa de chef și energie, atât pe plan profesional, cât și personal. Starea constantă de epuizare fizică și psihică are efecte neplăcute în mai multe arii ale vieții, așa că doctorii recomandă să nu aștepți și să iei, din timp, măsurile necesare pentru a te bucura de un somn odihnitor, în fiecare noapte.
Iată ce poți face pentru a avea parte de nopți liniștite și dimineți pline de energie
- Creează-ți ambientul perfect
La baza unui somn agitat și a unei odihne insuficiente poate sta atmosfera din dormitorul tău. Poate că nu ai luat niciodată acest lucru în considerare, însă decorul, temperatura și întregul ambient al încăperii poate afecta capacitatea de a te relaxa complet și de a te bucura de nopți lipsite de stres. Cu un singur click, poți afla cum să adormi rapid și ușor, amenajând camera în așa fel încât să faciliteze o stare generală de destindere, care te va ajuta în probleme tale cu somnul!
- Respectă o rutină
Un program pe care să îl respecți, în fiecare seară și în fiecare dimineață, îți va ajuta organismul să se regleze și să aibă parte de orele necesare pentru a funcționa la capacitate maximă. Dacă nu există o rutină, indiferent de numărul de ore pe care le petreci dormind, vei întâmpina dificultăți în a adormi și a te trezi, constant. Probabil că ai observat de multe ori că, atunci când te culci la o ora târzie, ce aparține, mai degrabă, dimineții decât nopții, ai nevoie de o perioadă mai lungă de dezmeticire și ești mai irascibil odată ce ai deschis ochii. Evită aceste lucruri și încearcă să te obișnuiești să adormi și să te trezești la aceeași ora, în fiecare zi.
- Fă sport
Pentru a scăpa de insomnii și de tulburările somnului, există două tipuri de exerciții fizice la care poți apela: cele care elimină energia suplimentară și care presupun un oarecare efort, și cele de relaxare. În primul caz, este indicat să faci sport de dimineață sau cu câteva ore bune înainte de culcare. Altfel, poți avea surpriza de a obține efectul opus, și anume, de a te agita și de a îndepărta, aparent, oboseală. În cel de-al doilea caz, cele mai indicate sunt exercițiile de streching sau yoga, care ajută mușchii să se relaxeze, ceea ce te va ajuta să adormi mai repede și să nu te trezești pe parcursul nopții.
- Ai grijă la alimentație
Nu degeaba nutriționiștii ori medicii nu recomandă consumul alimentelor greu digerabile la cină: acest obicei nu are un impact negativ numai asupra siluetei, ci și a felului în care dormi. Așadar, seara, mănâncă preparate ușoare, în porții mici și, pentru a te relaxa, bea ceaiuri cu proprietăți calmante, cum sunt cele de mușețel, tei sau mentă.
- Renunță la telefon și laptop
Lumina ecranelor nu este benefică, mai ales înainte de somn. Aceasta agită creierul și, mai mult decât atât, utilizarea tehnologiei te distrage și te provoacă să rămâi treaz mai mult decât ți-ai propus. În schimb, poți citi o carte la lumină cu o intensitate mai scăzută.
Pe lângă cele menționate, poți încerca exerciții de respirație, meditația, pentru a-ți elibera gândurile de stres și griji și câteva activități relaxante, precum o baie caldă, aromaterapia sau masajul.