Numărul persoanelor care au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Zalău din cauza consumului de droguri a scăzut pentru prima dată în ultimii ani. Potrivit lui Valer Merce, coordonatorul Centrului de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CPECA) Sălaj, în 2017, 38 de consumator de droguri au avut nevoie de îngrijiri medicale de urgenţă, faţă de 48 în 2016, 30, în 2015 şi 22 în 2014. „Analiza datelor referitoare atât la numărul de cazuri ajunse în instituţiile care acordă asistenţă, a infracţionalităţii în legătură cu consumul, cât şi a celor rezultate din activităţile realizate de către CPECA, duc la concluzia că fenomenul consumului de droguri este una din problemele importante apărute la nivel local, într-o zonă cu un nivel de consum anterior redus. Fenomenul s-a stabilizat față de dinamica ascendentă din anii anteriori, înregistrând chiar o scădere, în ceea ce privește numărul de cazuri ajunse la UPU a Spitalului Județean de Urgență Zalău „, a precizat sursa citată.
Merce a mai spus că un studiu privind consumul de tutun, alcool și droguri ilicite în rândul elevilor din învăţământul liceal și profesional de zi din județul Sălaj a evidenţiat că mai mult de jumătate dintre tineri au fumat cel puţin o dată în viaţă şi circa 28 la sută, cel puţin o dată în ultimele 30 de zile. Concluziile sunt îngrijorătoare şi în ceea ce priveşte consumul de alcool, în condiţiile în care majoritatea adolescenţilor (95 la sută) au consumat băuturi alcoolice cel puţin o dată în viaţă, iar mai mult de jumătate (59 la sută) au consumat alcool cel puțin o dată în ultimele 30 de zile. „Deşi consumul excesiv de alcool, cu experimentarea stării de ebrietate, în perioada adolescenţei, poate cauza probleme de sănătate şi sociale, doi din cinci adolescenţi (40 la sută) au consumat alcool în exces, ajungând la starea de ebrietate, cel puțin o dată de-a lungul vieţii, iar 14 la sută au experimentat starea de ebrietate cel puţin o dată în ultimele 30 de zile”, menţionează reprezentantul CPECA Sălaj.
Cannabisul, în topul preferinţelor
Aproape 8 la sută dintre elevii cuprinşi în studiu au declarat că au consumat cel puțin o dată în viață droguri ilicite și/sau NSP (etnobotanice) și/sau tranchilizante/sedative fără prescripție medicală și/sau inhalanți și/sau steroizi anabolizanți; patru la sută au declarat că au consumat cel puțin o dată în ultimele 12 luni, iar 1,9 la sută, cel puțin o dată în ultimele 30 de zile. Studiul amintit a mai evidenţiat că, după tipul de drog consumat, cea mai mare valoare se înregistrează în cazul consumului de cannabis/hașiș – 5,6 la sută; în clasamentul preferințelor urmează consumul de etnobotanice –1,4 la sută, cocaină/crack – 1,1 la sută, ecstasy – 0,8 la sută.
Studiul a avut ca scop îmbunătăţirea nivelului de cunoaştere a problematicii drogurilor, prin evaluarea dimensiunilor și caracteristicilor consumului de substanţe psihoactive în rândul populaţiei şcolare din învăţământul liceal și profesional de zi, din județul Sălaj. Eşantionul reprezentativ la nivelul județului a cuprins 739 subiecţi din 14 unități școlare.
Pentru prevenirea consumului de droguri, în cursul anului trecut, reprezentanţii CPECA Sălaj au derulat 95 de activităţi de informare-comunicare-educare, concursuri de creaţie cu tematică antidrog şi activităţi-alternative de petrecere a timpului liber, atât pe perioada anului şcolar, cât şi a vacanţelor, în care au fost implicaţi peste 2.500 de elevi şi 61 de cadre didactice. De asemenea, au fost organizate întâlniri și discuţii interactive cu aproximativ 300 de părinţi ai elevilor, prilej cu care s-a insistat pe aspectul calitativ, urmărind întărirea legăturilor intrafamiliale, a comunicării părinţi-copii, precum şi întărirea abilităţilor educative a părinţilor, dezvoltarea abilităţilor de interacţiune.
Tot în 2017, specialiştii Centrului au efectuat 17 evaluări ale consumatorilor de droguri care au solicitat asistenţă, dintre care 10 evaluări medicale şi şapte evaluări psihologice. Toate au fost realizate în Centrul de Reținere și Arest Preventiv al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, la solicitarea persoanelor reținute.