De 142 de ani, generațiile de voluntari ai Crucii Roșii, ghidați de principiul umanității, au fost prezenți acolo unde oamenii au avut cea mai mare nevoie. Din 1876, Crucea Roșie Română s-a aflat mereu în prima linie a asistenței umanitare, oriunde pentru oricine. Astăzi, Crucea Roșie își reafirmă angajamentul față de umanitate: ameliorarea suferinței umane, protejarea demnității și a vieții, răspunsul prompt în situații de urgențe.
Astăzi, 4 iulie 2018, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, Președintele Crucii Roșii Române a găzduit, în grădina Palatului Elisabeta, un eveniment aniversar, alături de voluntari, reprezentanți ai Corpului Diplomatic, ai Administrației Prezidențiale, ai instituțiilor statului și ai societății civile, parteneri și prieteni ai Crucii Roșii Române. Cu această ocazie, au luat cuvântul Majestatea Sa Margareta și domnul Ioan Silviu Lefter, Directorul Crucii Roșii Române.
În anul în care comemorăm 100 de ani de la desăvârșirea statului național român, Crucea Roșie aduce un omagiu, celor care s-au aflat la conducerea organizației de-a lungul istoriei sale. Sprijinul, viziunea, dar mai ales devotamentul acestora față de valorile umanitare, au făcut ca organizația să dăinuie mai bine de un secol și să devină, de la an la an, mai puternică și mai capabilă să facă față nevoilor comunității.
În cei 142 de ani de activitate neîntreruptă, Crucea Roșie Română a fost condusă de 22 de președinți, personalități de seamă ale istoriei țării noastre, medici iluștri, profesori, istorici. Fondatorul și primul președinte al organizației a fost Prințul Dimitrie Ghica, urmat la conducere de George Grigore Cantacuzino, Ion Kalinderu și nu în ultimul rând de Alexandru Marghiloman, cel care a coordonat activitatea Crucii Roșii în timpul Marii Uniri din 1918.
„Astăzi, 4 iulie 2018, când sărbătorim aniversarea a 142 de ani de la înființare, Crucea Roșie Română mulțumește voluntarilor și tuturor celor care îi sunt alături și îi invită să îi rămână alături, pentru că doar uniți putem duce mai departe misiunea pentru umanitate”, a declarat Ioan Silviu Lefter, Directorul Crucii Roșii Române.
Datorită legăturilor strânse ale filialelor și subfilialelor Crucii Roșii cu populația locală, reușim să înțelegem și să ne adaptăm nevoile oamenilor. Astfel, am ajuns să sprijinim an de an aproximativ 500.000 de persoane, doar cu ajutorul celor 6.600 de voluntari și 380 de angajați.
Crucea Roșie Română continuă să dezvolte activități care cresc reziliența comunităților în fața situațiilor de urgență, campanii de educație în comunitățile locale adaptate nevoilor specifice acestora și contribuie la perfecționarea personalului și a voluntarilor săi.