25.000 de porci sacrificaţi în Sălaj

 

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj estimează că, în această iarnă, vor fi sacrificaţi circa 25.000 de porci, în întreg judeţul, estimările fiind făcute în baza statisticilor din anii precedenţi. „La nivelul judeţului, estimările făcute pe baza staticilor din anii trecuţi arată că vor fi sacrificaţi pentru Crăciun circa 25.000 de porci. Recomandăm tuturor acelor care sacrifică porcine să efectueze examenul trichineloscopic al cărnii, abaterea de la acesta putând aduce probleme de sănătate populaţiei”, a declarat directorul DSVSA Sălaj, Mircea Martin.

Totuşi, în ciuda recomandărilor anuale făcute de instituţia respectivă, statisticile anilor anteriori arată că mai puţin de 10 la sută din sălăjenii care sacrifică porcine fac examenul trichineloscopic al cărnii înainte de a o consuma. Urmând acelaşi trend indicat de situaţiile trecute, este greu de crezut că în această iarnă populaţia judeţului se va îmbulzi pentru a face testarea cu pricina. „Este un examen extrem de important, dar deşi au posibilitatea de a proteja împotriva acestei boli, oamenii nu sunt atenţi, nu o fac”, a declarat Mircea Martin.

Potrivit acestuia, examenul respectiv se realizează foarte uşor, populaţia trebuind doar să aducă o bucată de muşchi la unul din laboratoarele pe care DSVSA le are în judeţ. „Rezultatul este dat în doar 15 minute, iar preţul care trebuie achitat este de doar 7 lei, la fel ca anul trecut şi la fel ca în 2010. Cu toate acestea, prea puţini din cei care sacrifică porci se prezintă la circumscripţiile sanitar-veterinare ori la laboratorul de la sediul DSVSA pentru a solicita examenul trichineloscopic”, a spus Mircea Martin.

 

Permanenţă pentru efectuarea examenului trichineloscopic

 

Pentru a veni în sprijinul populaţiei, în toate circumscripţiile sanitar-veterinare a fost deja stabilit un program pentru asigurarea permanenţei în luna decembrie, judeţul având peste 20 de trichineloscoape unde cetăţenii pot solicita aceste analize. „Trichineloza este cauzată de consumul de carne sau preparate din carne de porc sau vânat insuficient preparată termic şi care e infestată cu larve ale parazitului Trichinella Spiralis. Acesta este transmisibil la om, iar infestarea este favorizată de condiţiile necorespunzătoare de creştere a animalelor şi de prezenţa rozătoarelor. De aceea este importantă analiza respectivă”, a adăugat Mircea Martin. .

Pe lângă examenul trichineloscopic, cetăţenii pot solicita şi efectuarea examenului pentru depistarea pestei porcine, care dă siguranţă consumatorului că alimentul consumat nu prezintă niciun risc.

În acest an, în Sălaj a fost înregistrat un focar de trichineloză în localitatea Carastelec, după ce o familie a consumat carne infestată, şase persoane, toate adulte, ajungând la Urgenţă. Mircea Martin a expllicat că familia cumpărase porcul de la un intermediar neautorizat pentru comerţul cu animale, din judeţul Bihor, l-a sacrificat şi a preparat carnea fără a efectua examenul trichineloscopic. Cum ulterior au dezvoltat stări de rău, cei şase membri ai familiei s-au prezentat la Urgenţă, fiind spitalizaţi. Inspectorii sanitar-veterinari au luat mostre din preparatele din carne consumate de familie şi au efectuat analize epidemiologice, acestea confirmând că animalul era infestat cu Trichinella Spiralis. Întreaga cantitate de carne şi produse din carne de la domiciliul familiei a fost distrusă.

 

 

One Thought to “25.000 de porci sacrificaţi în Sălaj”

  1. Anonim

    Pe el s-a numarat(Martin)?

Leave a Comment