Primăria municipiului Zalău a semnat, în acest an, două contracte de finanțare care vizează implementarea de proiecte privind colectarea deșeurilor, prin Programul Național de Redresare și Reziliență:
– amplasarea a 100 de insule ecologice digitalizate pentru colectarea deșeurilor;
– amenajarea unui centru de colectare deșeuri cu aport voluntar, pe strada Spicului.
Legat de amplasarea insulelor ecologice la nivel de municipiu, Primăria Zalău a obținut finanțare, prin Programul Național de Redresare și Reziliență, în vederea achiziției și amplasării a 100 de insule ecologice digitalizate, extrem de utile pentru colectarea deșeurilor în municipiul Zalău. Contractul a fost semnat în data de 9 martie. Insulele vor fi supraterane, încasetate cu 5 containere a câte 1.1 metri cubi pentru toate cele 5 fracții: biodegradabil, rezidual, sticlă, plastic și metal, hârtie și carton. Aceste insule vor fi amplasate în zonele de blocuri, amplasamentele vizate fiind cele actuale în care funcționează punctele de colectare actuale. În acest moment autoritățile locale nu știu când vor ajunge aceste insule ecologice la Zalău, având în vedere că achiziția va fi făcută de Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Conducerea Primăriei Zalău ne-a asigurat că acest lucru se va produce în perioada imediat următoare, urmând ca ele să fie instalate, în cel mai scurt timp, pe amplasamentele stabilite.
Cu privire la amenajarea unui centru de colectare deșeuri cu aport voluntar pe strada Spicului din municipiu, prin contractul semnat în data de 24 februarie, se are în vedere colectarea separată a deșeurilor care nu pot fi colectate în sistem „door-to-door”. În acest caz vorbim de mai multe tipuri de deșeuri: deșeuri reciclabile și biodeșeuri care nu pot fi colectate în pubele individuale, precum și fluxurile speciale de deșeuri (deșeuri voluminoase, textile, obiecte și piese din lemn, mobilier, anvelope, echipamente electrice și electronice, baterii uzate, cadavre animale, deșeuri periculoase, deșeuri de grădină, deșeuri rezultate din construcții și demolări). Potrivit informațiilor puse la dispoziție de Primăria Zalău, suprafața centrului va fi de 2.419,2 mp, acesta urmând să conțină containere descoperite și containere închise. Urmează ca pentru acest proiect să fie demarată licitația lucrărilor, cel mai probabil la sfârșitul lunii decembrie. Conducerea Primăriei Zalău speră ca, la începutul anului viitor, acest centru de colectare a deșeurilor să fie cu adevărat funcțional.
Prin aceste investiții, autoritățile locale au în vedere dezvoltarea unui management mai eficient al deșeurilor. Se are în vedere suplimentarea capacităților de colectare separate, o mai bună pregătire pentru reutilizare și valorificare a deșeurilor în vederea continuării procesului de conformare cu prevederile directivelor specifice și a tranziției către economia circulară. În condițiile în care aceste două proiecte vor deveni funcționale vom putea vorbi despre un oraș mai verde, mai sănătos, precum și de un pas important spre un nivel de trai mai bun.
I D-va Nord pe când se pun containere subterane? Sau acolo se lasă asa pentru scormonitori? Alo primăria
Ciorile nu mai au pe unde cotrobăi. Felicitări Primăriei!