Sunt mulți, au fost și mai mulți, dar au pierit, unii sunt bătrâni, au peste un secol, iar alții l-au văzut chiar și pe Simion Bărnuțiu care trecea uneori pe lângă ei. Perii seculari din Sici sunt considerați adevărate monumente ale naturii de către specialiști. Chiar și așa, perii de aici sunt prea puțini cunoscuți.
Recunosc, mă număr printre cei care n-au știut că în zona localității sălăjene Sici există peri seculari, unele exemplare impresionând nu doar prin vârstă, ci și prin dimensiuni. Sunt peri pădureți, acei peri pe care mulți dintre noi îi știm din copilărie, arbori întâlniți la marginea pădurii. Fructele lor sunt mici și acre, dar la coacere sunt preferate mai ales de animalele aflate la păscut. Am vrut detalii despre perii seculari, iar cel care mi le-a oferit este Ioan Cordiș, coordonatorul composesoratului din zona Sici. „La noi se povestește că acești peri datează de prin 1600. Perii se află pe pășunea satului în zona „Boeriște”, așa ăi spunem noi, așa figurează și în documente. Sunt peri foarte mari ca dimensiune, sunt peri pădureți. E o zonă frumoasă, pe aici trecea și Simion Bărnuțiu în drumul său către Șimleu Silvaniei. Sunt peste 500 de peri, dar pe mulți i-au tăiat cu ani în urmă, înainte de anul 2000”, povestește Ioan Cordiș.
Frumusețea florilor de păr
Potrivit lui Ioan Cordiș, frumusețea perilor iese la iveală mai ales primăvara când sunt înfloriți. „Locul este o splendoare primăvara când perii sunt înfloriți. Autoritățile și-au manifestat intenția de a reabilita drumul și de a pune locul în valoare. Este foarte frumos, merită văzut”, a punctat Cordiș.