Mare sărbătoare a fost şi multă voie bună a adunat în ea, în primul sfârşit de săptămână al toamnei, frumoasa comună sălăjeană de pe malul Crasnei. Sărbătoarea obişnuită, desfăşurată în fiecare an în această perioadă, a avut parte în această toamnă nu doar de spectacole, expoziţii, târguri sau parade ale porturilor populare. Inaugurarea unei staţii moderne de Pompieri şi Festivalul Prunelor au fost două dintre elementele de noutate ale “Zilelor Crasnei” care au dat un plus de atractivitate evenimentelor, în acest debut de toamnă blândă şi însorită.
Evenimentele prilejuite de Zilele comunei au debutat vineri cu deschiderea oficială, primirea oaspeţilor din localităţile înfrăţite din Ungaria, competiţii sportive şi un concert al FFanfarei Tineretului din Kiskunlachaza. Ziua de sâmbătă a fost cea care a adunat laolaltă cel mai mare mare număr de localnici şi oaspeţi veniţi din toate colţurile judeţului. Curtea Primăriei – care arăta ca un loc desprins din poveste – a găzduit două evenimente emoţionante la care au participat invitaţi oficiali, conducerea Primăriei Crasna şi un public care a însoţit cu aplauze fiecare moment pregătit de autorităţi.
Cuplurile de aur
Astfel, poate cel mai emoţionant moment al acestor sărbători a fost premierea cuplurilor din comună care au împlinit 50 de ani de viaţă împreună, cinci decenii de căsnicie. Emoţionaţi până la lacrimi, 30 de localnici sărbătoriți au primit din partea Primăriei câte un coş cu flori, o plachetă şi alte mici atenţii din partea celor prezenţi. Aplaudaţi şi felicitaţi de toţi cei prezenţi, sărbătoriţii de aur ai Crasnei au fost centrul atenţiei la deschiderea oficială a Zilelor comunei.
Un alt eveniment, pe cât de important pe atât de… aducător de siguranţă şi linişte în sânul comunităţii, a fost inaugurarea Staţiei de Pompieri Crasna, în incinta Primăriei. Staţia este dotată cu toate cele necesare intervenţiilor la incendiu, un sediu nou şi modern dar şi o autoutilitară marca „Volvo” achiziţionată din Danemarca, cu care voluntarii din comună se mândresc. Bătrânele maşini dar şi atelajul vechi de peste o sută de ani, care au stins sute de incendii, au fost păstrate şi expuse lângă autospeciala cea nouă. Staţia beneficiază de un serviciu de permanenţă asigurat 24 din 24 de ore, iar dotările de care dispune va face ca intervenţiile să poată fi extinse până la graniţele cu judeţele Cluj şi Bihor.
Ecaterina Bode – “Regina silvoiţei” la Festivalul Prunelor
Expoziţiile organizate în incinta Căminului Cultural au adus, pe lângă exponatele copiilor din comună, picturi şi desene ale micilor artişti crăsneni, o inedită colecţie legumicolă, Crasna fiind recunoscută prin producţii agricole – record în Sălaj. Localnicii s-au mândrit, fiecare cu ce a muncit şi a realizat, recolta în acest an fiind una bună în aproape toate gospodăriile comunei şi satelor aparţinătoare. Prima ediţie a Festivalului Prunelor a debutat la primele ore ale dimineţii de sâmbătă, atunci când când peste 300 de kilograme de prune, coapte şi aromate, au fost aruncate în cazane şi au pornit într-un clocot înmiresmat, până după orele amiezii. Ecaterina Bode, o localnică specializată în prepararea silvoiţei, ne-a mărturisit că secretul e ascuns răbdare, şi mai puţin în pricepere. Femeia ne-a mărturisit că silvoiţa este un preparat simplu, natural, care nu se prepară cu mare greutate însă necesită un foc bun, care să ardă la aceeaşi intensitate, şi foarte multă răbdare.
Nici prea dulce, nici prea scăzută, ci exact aşa cum au lăsat bătrânii în reţetele nescrise, silvoiţa a fiert la foc domol timp de peste 15 ceasuri, după care cei pofticioşi au putut degusta rezultatul final. Nu au lipsit, la orele amiezii, nici celelalte preparate din prune, care mai de care mai savuroase şi mai inedite, multe dintre ele făcând parte din concursul culinar organizat în incinta pieţei. Mâncăruri tradiţionale, fasole la cazan, carne de vânat, de porc ori de pasăre, preparate toate la “scenă deschisă”, i-au atras pe cei veniţi să se bucure de aceste sărbători.
Fanfara, portul popular şi dansurile – aplaudate la şosea
Fanfara, care a însoţit aproape fiecare eveniment prilejuit de Zilele Crasnei, a deschis paradele costumelor populare desfăşurate sub privirile localnicilor şi ale invitaţilor. Concursurile sportive cu premii, tombola, concursul de atelaje şi atelierele de creaţie populară au întregit sărbătoarea din Crasna care a durat trei zile şi trei nopţi. Cei care au fost prezenţi au putut savura preparate culinare tradiţionale, mâncăruri gătite la ceaun, dulciuri de casă, şi au putut participa la spectacolele organizate pe scena din incincnta pieţei din Crasna, acolo de unde, sâmbătă seara, a fost lansat şi un foc de artificii.
Prin sprijinul unor fundaţii din localitate dar şi prin generozitatea unor întreprinzători, având parte de o organizare exemplară din partea Primăriei, “Zilele Crasnei” s-au detaşat de la sine de multe sărbători din judeţ ori din Municipiu, prin varietatea evenimentelor, diversitatea programului, dar mai ales prin frumuseţea şi aerul arhaic, atemporal, pe care organizatorii şi localnicii au reuşit să îl readucă în una dintre cele mai bogate şi frumoase comune din judeţ. “Zilele Crasnei” ar putea fi un exemplu de urmat prin felul în care au fost organizate, până în cel mai mic detaliu, şi mai ales pentru toate gusturile şi preferinţele celor prezenţi, dar, dincolo de toate acestea, prin felul în care oamenii din Crasna – români şi maghiari – au ştiut să se distreze şi să petreacă: mereu zâmbitori, oaspitalieri, păstrând totul într-o curăţenie exemplară şi dând dovadă de un grad de civilizaţie care, din păcate, lipseşte din multe locuri, în zilele noastre.
Trebuia musai,să faceți și voi cea mai lungă silvoiță pentru că altfel periceiul v-a luato în față…Nu tu clisă,nu tu ceapă,nu tu Cartea recordurilor.Pa.
Nu le purta tu de grija! S-au distrat oamenii si au mâncat de o suta de ori mai bine decât clisa fripta! Fiecare cu ce poate.
Cred ca primaria Crasnei este cea mai frumoasa si ingrijita din judet. Am fost la sarbatoare cu familia mea si am ramas muta cand am vazut cum arata o curte de primarie, parca eram la gradina botanica. primarul foarte amabil, a vorbit cu toata lumea indiferent ca era din partea locului sau strain. Iar silvoita a fost delicioasa, m-am intors acasa cu patru borcane din care mai am doar trei, dupa o zi 🙂 Foarte reusit tot ce s-a facut la Crasna, poate ca si alte comune ar putea sa foloseasca exemplul lor. Curatenie si foarte mare ospitalitate, mai ales din partea maghiarilor. Nota 10.