Scriitoarea Ileana Petrean Păuşan a primit titlul de „Cetăţean de onoare” al comunei Treznea

 

Treznea, localitatea martir a neamului românesc, a sărbătorit la finele săptămânii trecute 575 de ani de la atestarea documentară şi “Zilele Comunei Treznea”. Sărbătoarea, cu dublă însemnătate pentru localnici, a fost organizată sâmbătă, 15 august, de Primăria comunei, Consiliul Local, Asociaţia “Treznea sat natal”, Şcoala Gimnazială “Aurelia şi Lazăr Cosma”, Biserica Ortodoxă şi Biserica Penticostală din Treznea.
Evenimentul, ce a reunit fii ai satului “împrăştiaţi” în ţară şi peste hotare, a debutat la ora 10 cu liturghia la biserica din localitate, urmat, începând cu ora 12, de un moment religios, ce s-a desfăşurat la locul unde urmează să fie ridicat “Monumentul Eroilor” din satul Treznea, în cinstea celor căzuţi în luptă în cele două războaie mondiale.
Lucrarea de arhitectură, realizată de sculptorul Ioan Mihele, urmează să fie amplasată în centrul satului, în imediata apropiere a şcolii, a bisericii şi a Casei Memoriale “Doctor Ioan Puşcaş”.
Cei prezenţi sâmbătă la Treznea au avut parte de o inedită expoziţie de pictură cu lucrări ale artiştilor George Rădescu, Gheorghe Ilea şi Ioan Longodor, după care, pe strada principală din localitate, deopotrivă, copiii, tinerii şi vârstnicii au făcut o “preumblare” în portul specific, ce a fost urmată de o paradă a călăreţilor şi a carelor de zestre.
Adunarea festivă, la care au luat parte localnicii şi invitaţii, a fost găzduită de căminul cultural, iar în cadrul acesteia, cunoscuta scriitoare Ileana Petrean Păuşan, fiică a satului, şi-a lansat volumul “Treznea – localitate martir a neamului românesc”, monografie a satului – volum apărut cu sprijinul Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj la Editura “Caiete Silvane” şi al Asociaţiei “Treznea sat natal”. De asemenea, în acelaşi cadru festiv, primarul comunei Treznea, Emanoil Stanciu, i-a înmânat diploma de cetăţean de onoare Ilenei Petrean Păuşan.
Totodată, din programul manifestărilor de sâmbătă, nu a lipsit programul folcloric. Cei prezenţi au fost încântaţi de evoluţiile Ansamblului “Auşana” din Oradea şi ale Ansamblului “Meseşul” al CCAJ Sălaj. Focul de artificii, de la ora 22, a încheiat sărbătoarea din acest an din comuna Treznea.
Printre invitaţii de seamă ai acestei ediţii s-a regăsit şi profesorul Octavian Lazăr Cosma, fiul învăţătorilor Lazăr şi Aurelia Cosma, ucişi în masacrul comis de trupele horthyste în septembrie 1940.

Leave a Comment