Prunele uscate cu nucă de pe Valea Barcăului, apreciate de prinţul Charles, au fost recunoscute ca produs tradiţional. La nivel naţional, prunele uscate cu nucă reprezintă al 4.556-lea produs tradiţional atestat din România.
Alin Prunean, directorul executiv al Fundaţiei Agapis, fundaţie care se ocupă cu sprijinirea şi dezvoltarea agricolă durabilă, dar şi cu produsele tradiţionale şi specificul local, a precizat că acest produs atestat îşi are originea pe Valea Barcăului, în localităţile Sâg, Valcău şi Boghiş. Aici, în urmă cu aproximativ 60-70 de ani în urmă, prunele uscate cu nucă erau promovate şi comercializate de evreii locului. „Evreii din Valcău, Sâg, Boghiş, aveau uscătorii speciale în care realizau acest produs, după care îl trimiteau la export. Prunele uscate cu nucă sunt specifice Văii Barcăului”, a precizat Prunean.
Produsul, apreciat de înşuşi Prinţul Charles, este comercializat în piaţa autohtonă, dar şi peste hotare, în Anglia. Prunele uscate cu nucă sunt indicate pentru digestie.
Peste 150 de produse tradiţionale atestate în Sălaj
La nivelul judeţului Sălaj sunt în prezent peste 150 de produse tradiţionale atestate. Printre acestea se numără: brânza şi smântâna Meseş, colacul cu măr, ţăiţei de casă, zacusca de vinete, salamul Cordiş şi pecia de porc legată, zacusca cu ciuperci.
Conform Oficiul Naţional al Produselor Tradiţionale şi Ecologice Româneşti, ponderea grupelor de produse tradiţionale atestate la nivel naţional este următoarea: produse lactate – 43,16 la sută, produse din carne – 24,75 la sută şi panificaţie – 19,26 la sută. Regiunea fruntaşă în atestarea de produse tradiţionale este Transilvania cu peste 1.000 de produse, iar la nivel european România se situează pe locul II, cu peste 2.100 de produse atestate, locul I fiind ocupat de Italia – peste 4000 de produse.