Din 2010, când Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor (DSVSA) Sălaj a declanşat campania de eradicare a anemiei infecţioase la cai, 605 exemplare au fost diagnosticate în judeţ cu această boală şi, ulterior, sacrificate în abatoare, ne-a declarat director instituţiei, Mircea Martin.
Potrivit acestuia, cei mai mulţi cai bolnavi au fost depistaţi în primul an al campaniei, numărul exemplarelor suferinde diminuându-se de la an la an. Astfel s-a ajuns ca de la începutul anului 2013 şi până în prezent, doar 16 animale să fie identificate cu anemie infecţioasă ecvină. Toţi proprietarii cailor sacrificaţi au fost despăgubiţi, suma totală plătită în acest sens la nivelul judeţului Sălaj apropiindu-se de 1,1 milioane de lei.
„În 2010, an în care am şi început să acordăm despăgubiri pentru caii seropozitivi, am identificat 448 de animale bolnave, pentru care s-au achitat 737.000 de lei. Anul următor, am înregistrat 81 de cazuri de exemplare cu anemie infecţioasă, proprietarii lor alegându-se cu 148.000 de lei, iar în 2012, am plătit aproape 150.000 de lei pentru cei 60 de cai bolnavi şi abatorizaţi. În cursul acestui an, au fost diagnosticate doar 16 animale, cu o valoare a despăgubirilor aferente de circa 37.000 de lei”, a explicat Martin. În ciuda trendului descendent, directorul DSVSA Sălaj este de părere că „problema anemiei infecţioase la cabaline nu va dispărea niciodată, întrucât există un izvor natural de virus, prin insectele hematofage”.
Oficialul DSVSA Sălaj a menţionat că suma acordată pentru fiecare cal sacrificat este stabilită de către o comisie de evaluare, în baza mai multor criterii, printre care vârsta animalului, sexul, greutatea şi valoarea lui zootehnică.
Animalele bolnave au fost preluate, în vederea sacrificării, de către abatoare din Alexandria, din Baia Mare, dar şi din judeţul Timiş.
Anemia infecţioasă ecvină este o boală infectocontagioasă, virală, incurabilă, ce se manifestă prin anemie, tulburări cardio-vasculare, febră intermitentă, scăderea rezistenţei la infecţii şi slăbire progresivă. Boala se transmite direct de la cal la cal sau prin intemediul insectelor hematofage (ţânţari, muşte de grajd, tăuni).