Prin prezenta petiţie, dorim să vă prezentăm, în numele a peste 60 de proprietari de livezi din Ilişua şi Bădăcin, cărora li s-a reconstituit dreptul de proprietate prin Legea nr. 1/2000 privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi a celor forestiere, asupra livezilor aflate în incinta fostei S.C. Agromixt S.A. Zalău, Ferma 18 Ilişua, pe domeniul administrativ a două comune – Sărmăşag şi Pericei – cum le este ocrotit dreptul de proprietate a acestora prin interpretarea greşită a Constituţiei României privind dreptul de proprietate şi a legislaţiei române în vigoare privind fondul funciar, de instituţiile care ar trebui să apere interesele generale ale societăţii, ordinea de drept, drepturile şi libertăţile persoanelor.
O scurtă trecere în revistă a evenimentelor care ne-au determinat scrierea acestei petiţii:
În urma apariţiei Legii 1/2000 privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi a celor forestiere, solicitate potrivit prevederilor Legii fondului funciar nr.18/1991 şi ale Legii nr.169/1997, Agenţia Domeniilor Statului în calitate de predator, Comisia locală de aplicare a Legilor fondului funciar a comunei Sărmăşag în calitate de primitor, au semnat un protocol de predare-preluare cu nr.19676/25.11.2002 asupra a 205,96 ha suprafaţă agricolă: arabil 34,44 ha, fâneţe 2,23 ha, livezi 169,29 ha şi 1,72 ha suprafaţă neagricolă: drumuri, în total 207,68 ha conform anexei 32 şi 50 validată prin Hotărârea Comisiei Judeţene nr.1182/27.04.2001, teren agricol ce urma să fie retrocedat foştilor proprietari. După semnarea protocolului, Comisia judeţeană de aplicare a Legilor fondului funciar a început emiterea Titlurilor de proprietate, proprietarilor înscrişi pe anexele validate conform planului parcelar întocmit de Comisia locală de aplicare a Legilor fondului funciar a comunei Sărmăşag, pe fiecare titlu trecând categoria de folosinţă a terenurilor conform protocolului, şi anume LIVADĂ, cu toate vecinătăţile, respectând toate prevederile legale privind întocmirea titlurilor de proprietate.
Bucuria noastră, a proprietarilor de livadă, însă, nu a ţinut mult deoarece, din livada care urma să ne fie retrocedată, pomii fructiferi au fost cumpăraţi de S.C. Agrohorticola S.R.L., cu toate că art.19 din Legea 1/2000 privind reconstituirea dreptului de proprietate asupra terenurilor agricole şi a celor forestiere spune că „(…)în cazul în care pe suprafeţele de teren care fac obiectul reconstituirii dreptului de proprietate în condiţiile prezentei legi se află investiţii funcţionale (ex. pomi fructiferi), contravaloarea acestor investiţii rămasă neamortizată se recuperează de la noii proprietari într-o perioadă de maximum 10 ani prin Comisia locală de fond funciar”. Prin urmare, S.C. Agrohorticola S.R.L., din momentul emiterii titlurilor de proprietate pe livadă nu mai este proprietarul pomilor fructiferi (investiţiei) şi avea dreptul la despăgubire conform legii de la Comisia locală de fond funciar Sărmăşag. Din acest moment a început lungul şir al proceselor şi al reclamaţiilor atât a noastre, cât şi a administratorului S.C. Agrohorticola S.R.L., domnul Ardelean Dumitru. Noi, proprietarii de livezi, în calitate de proprietari am declarat livezile la Primăria comunei Sărmăşag şi la Administraţia Financiară Zalău pentru impozitare, acest impozit fiind plătit anual. Dar, din păcate, nu ne putem bucura de fructele livezilor, deoarece acestea au fost culese de multe ori de domnul Ardelean Dumitru, chiar şi înainte de a se fi copt, numai ca noi să nu le putem culege. Din acest motiv am depus plângere la poliţie pentru furt, însă deciziile date de instituţiile abilitate ne-au dezamăgit total, de fiecare dată. Domnul Ardelean Dumitru ne-a comunicat că noi, de fapt, suntem proprietari numai pe teren, nu şi pe livadă. Din acest motiv, el a solicitat anularea parţială a titlurilor de proprietate, adică categoria de folosinţă livadă să fie schimbată cu categoria de folosinţă arabil. În urma sentinţei civile nr.631/23.05.2013 dosar nr.126/309/ 2010 a Judecătoriei Şimleu Silvaniei şi prin Decizia civilă nr.57/25.03.2014 definitivă şi irevocabilă, s-a constatat că acţiunea formulată de domnul Ardelean Dumitru de a anula titlurile de proprietate este nefondată şi respinge acţiunea, ceea ce înseamnă că „titularii terenurilor sunt în fapt şi în drept titularii terenurilor conform categoriilor de folosinţă aşa cum sunt precizate în titlurile de proprietate”. Cu alte cuvinte, noi suntem proprietarii asupra livezii, a cărei definiţie conform dex este „suprafaţă de teren plantată cu pomi fructiferi”.
Şi din nou a venit luna august, luna recoltării prunelor, noi, proprietarii livezilor ne gândim cu supărare la evenimentele care vor urma, la ameninţările, reclamaţiile şi suntem dezamăgiţi de faptul că dreptul nostru de proprietate nu este ocrotit şi garantat de instituţiile statului, ba mai mult, după atâtea dezamăgiri provocate, ne gândim să ne facem dreptate singuri, cum au făcut ţăranii în 1907.
Deci întrebarea noastră este: „Cum se poate într-o ţară de drept, cu Titlu şi drept de proprietate pe livadă consfinţite printr-o sentinţă definitivă şi irevocabilă, cu impozitele plătite la zi atât la bugetul local cât şi la Administraţia Financiară Zalău privind norma de venit pentru livezi, să nu avem drept de proprietate asupra fructelor? De ce instituţiile statului nu ne apără dreptul de proprietate care, conform Constituţiei, este ocrotit şi garantat? De ce ne obligă statul să ne facem singuri dreptate?”
Semnăm prezenta petiţie:
1.Geczi Attila, Ilişua nr.148
2.Erdei Jeno, Ilişua nr.161
3.Erdei Andras, Ilişua nr.285
4.Kovacs Anton, Ilişua
5.Demjen Istvan, Ilişua nr.159
6.Nemeti Robert, Ilişua nr.73
7.Erdei Csaba, Ilişua nr.4
8.Gal Csaba, Ilişua nr.142
9.Coka Ferencz, Ilişua nr.257
10.Csoka Ferenc, Ilişua nr.113
Ilişua, 31.07.2014
cine ii tine spatele la Ardelean? POLITIA< SRI< PROCURATURA<JUDECATORIE<POLITICA ……
dinainte de revolutie acest indivis se invartea cu tot felul de personae din domeniile de mai sus, iar dupa revolutie a fost omul lor in teritoriu.