Primarul comunei Bănişor: PNDL – marea şansă de dezvoltare pentru comunităţile locale

Ales primar al comunei Bănişor în iunie 2016 la 38 de ani, Sorin Maxim (PSD) a profitat de toate oportunităţile de finanţare pentru dezvoltarea comunei în care a crescut şi s-a dezvoltat ca om şi în care vrea să crească şi să rămână şi copiii săi. De la fonduri guvernamentale la granturi europene, investiţii de aproape 30 de milioane de lei sunt în derulare în toate satele aparţinătoare comunei.
Reţele de apă şi canalizare, modernizare drumuri, cămin cultural, dispensar uman, cadastrare gratuită, iluminat public modern, After School, utilaj multifuncţional, ba chiar şi reţea WiFi gratuit pentru locuitori, sunt chestiuni de bun simţ pe care administraţia locală se străduieşte să le ofere comunităţii locale. Cele mai mari investiţii, de aproape 20 de milioane de lei, se derulează prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) al Ministerului Dezvoltării şi Administraţiei Publice, prin care oamenii vor beneficia de drumuri, apă şi canalizare, dispensar, cămin cultural, pod nou peste Valea Banului.
“Aceste investiţii, unele finalizate, altele aflate în diferite stadii de implementare, sunt vitale pentru comuna Bănişor. Din bugetul local nu am reuşi să susţinem financiar aceste proiecte într-o perioadă atât de scurtă sau să le realizăm simultan. Trecând peste toate obstacolele birocratice inerente punerii în practică a proiectelor de infrastructură şi nu numai, PNDL este, de departe, marea şansă de dezvoltare pentru comunităţile locale din România. Consider că învestiţiile pentru copiii noştri trebuie să reprezinte priorităţi ale oricărei administraţii publice locale, motiv pentru care depun şi sprijin orice proiect benefic oamenilor. Am accesat fonduri şi prin GAL Poarta Transilvaniei pentru un buldoexcavator, prin AFIR am reuşit să dăm în folosinţă un centru de tip After School, în timp ce restul proiectelor prin fonduri guvernamentale sunt în plină derulare”, precizează primarul Maxim.
Prin PNDL 1 este în derulare proiectul de modernizare a 8 kilometri de drum de interes local, cu o valoare a proiectului de peste 4,45 de milioane de lei. Momentan, au fost finalizate investițiile în satele Ban și Bănișor, iar în Peceiu se va asfalta pe parcursul acestui an, după ce va fi realizată rețeaua de apă și canalizare pentru a se evita spargerea asfaltului proaspăt. Prin PNDL 2 sunt în implementare modernizarea a peste 10 kilometri de străzi în satele Bănişor, Peceiu şi Ban, dar şi un pod peste Valea Banului ( aproape 9,8 milioane de lei), modernizarea Străzii Malului (DC 84) din satul Ban (5,25 de mii de lei), extinderea reţelelor de apă şi canalizare în satul Peceiu – proiect cu valoare de 2,55 milioane de lei, reabilitarea dispensarului uman în satul Bănişor – proiect cu valoare de 411 mii lei. Prin Compania Naţională de Investiţii se va construi şi dota Căminul Cultural din Peceiu, un proiect ce necesită investiţie de 571 de mii de lei. Prin Măsura 322 FEADR a fost construit After School pentru copiii din comună unde, zilnic, primesc hrană şi derulează activităţi educative 15 şcolari cu posibilităţi familiale reduse. Prin Grupul de Acţiune Locală s-a accesat suma de 50 de mii de euro utilizaţi la achiziţionarea unui buldoexcavator, iar de la Comisia Europeană s-a câştigat acel voucher de 15 mii de euro pentru WIFI4EU – reţea de internet gratuită în spaţiile publice din comună. Toate aceste proiecte au fost accesate în perioada 2016-2017, iar de anul trecut au început să se concretizeze rând pe rând.

Cadastrarea gratuită, gaz metan şi apă din Tarniţa – ambiţiile primarului social-democrat

“Marea problemă în mediul rural o reprezintă actele de proprietate asupra terenurilor. Reprezintă un dezavantaj inclusiv la accesarea subvenţiilor APIA de către oameni, astfel că, pentru a veni în sprijinul lor, am semnat cu OCPI Sălaj contracte de finanţare în cadrul Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară. Programul a început anul trecut şi avem în lucru trei sectoare cadastrale din extravilanul celor trei sate ale comunei. Pe parcursul acestui an vor fi întabulate gratuit aproximativ 1000 de parcele şi ne vom lupta pentru ca întreaga comună să intre în legalitate din punct de vedere cadastral”, spune Sorin Maxim.
De asemenea, de la bugetul local a aprobat, cu sprijinul consilierilor, suma de 43,5 mii euro care reprezintă partea de confinanţare a Comunei Bănişor pentru alimentarea cu apă potabilă din lacul Tarniţa, un proiect deja semnat cu Compania de Apă Someş şi derulat de Consiliul Judeţean Sălaj. În sarcina Primăriei Bănişor mai intră identificarea şi întabularea terenurilor pe care vor fi montate bazinele de captare a apei în satele Ban şi Bănişor, iar pentru satul Peceiu va fi folosită infrastructura existentă.
“Tot în anul 2018 am făcut primele demersuri pentru alimentarea cu gaz metan a comunei. Este un proiect important pentru locuitori, care implică un proces de durată, dar îmi exprim speranţa că vom reuşi să rezolvăm şi acest neajuns în termeni rezonabili de timp. Confortul oamenilor este esenţial şi mă voi lupta şi pentru acest acest proiect. Doar să fim sănătoşi să putem munci”, conchide primarul.
Alexandra Precup

One Thought to “Primarul comunei Bănişor: PNDL – marea şansă de dezvoltare pentru comunităţile locale”

  1. Anonim

    Ok,dar sa si supravegheze cum asfalteaza astia pt.ca numai in Romania si satul Ban vezi sa se puna asfalt si dupa sa faca santurile si tuburile care sunt nevoie pt.drum

Leave a Comment