Mai mulţi primari sălăjeni refuză să semneze protocolul de colaborare cu Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP), prin care administraţiile locale primesc dreptul de a încasa impozitul agricol. Până în acest moment, susţin reprezentanţii AJFP Sălaj, doar zece din cele 61 de primării din judeţ au încheiat astfel de documente, deşi termenul limită pentru încasarea a 50 la sută din impozitul aferent anului în curs a fost 25 octombrie.
Prezenţi la o întâlnire organizată de către Instituţia Prefectului şi Consiliul Judeţean Sălaj, edilii sălăjeni şi-au exprimat nemulţumirea vizavi de faptul că această taxă poate fi încasată de către primării, dar este virată în întregime la bugetul statului. Ei cer ca măcar o parte din noua taxă să fie virată în bugetele locale.
„Vicepremierul Liviu Dragnea a promis că o parte din veniturile rezultate din impozitul agricol va rămâne la nivel local. Dacă acest lucru nu se va întâmpla, nu vom semna protocoalele”, a ţinut să precizeze primarul comunei Meseşenii de Jos, Sandu Bercean, care este şi preşedinte al Asociaţiei Comunelor din România-filiala Sălaj. În opinia sa, „ar fi o muncă în folosul celor care colectează taxele şi care ne spun că nu avem venituri cu ce să dezvoltăm şi cu ce să susţinem activităţile la nivelul comunităţii noastre. Taxele se iau la nivel central şi nu se mai întorc. Eu nu voi semna acest protocol. Nu spun ce să facă ceilalţi colegi, pentru că fiecare este responsabil faţă de autoritatea pe care o reprezintă, dar nu mi se pare normal ca toate veniturile din impozitul agricol să meargă la bugetul central şi noi să ne chinuim de pe o zi pe alta să ţinem lumina aprinsă noaptea în comunităţile noastre”.
Poziţia lui Bercean a fost împărtăşită şi de primarul comunei Bocşa, Ioan Barou, care a ridicat şi problema personalului insuficient din primării. „La câtă hârţogărie presupune încasarea acestui impozit, avem nevoie de minim două persoane care să se ocupe de asta, în condiţiile în care posturile din administraţia publică locală sunt blocate”, a precizat Barou.
Edilul din Bocşa i-a îndemnat şi pe colegii săi să nu semneze actele cu AJFP Sălaj. Ba mai mult, a propus ca în campania electorală pentru europarlamentare şi prezidenţiale, primarii să-şi ia concediu: „Am susţinut acest Guvern, dar văd că lucrurile merg tot mai rău. O să ne gândim să mergem toţi primarii în concediu, că tot vin alegerile europarlamentare şi prezidenţiale”.
La rândul său, Ioan Cheşeli, primarul din Cristolţ, a propus ca, indiferent de instituţia care va colecta impozitul agricol, cel puţin 50 la sută din încasări să rămână la bugetul local.
Ideea edililor este susţinută şi de prefectul Ionel Ciunt: „Sunt perfect de acord că o parte din impozitul respectiv ar trebui să rămână la bugetul local. Din punctul meu de vedere ar putea rămâne chiar tot”.
Reprezentantul Guvernului în teritoriu a atras, însă, atenţia primarilor prezenţi că în lipsa unui protocol de colaborare cu AJFP, contribuabilii ar putea fi puşi pe drumuri pentru a achita sume mărunte. „Fiecare dintre dumneavoastră puteţi aprecia dacă pentru cinci lei pe care trebuie să-i plătească un cetăţean, poate să meargă din Carastelec până în Nuşfalău, de exemplu”, a afirmat Ciunt. Acesta este de părere că presiunea trebuie pusă pe parlamentari, pentru ca atunci când ordonanţa de urgenţă se va concretiza într-o lege, să fie incluse şi modificările solicitate de primari.