Doar 20 la sută dintre primăriile sălăjene şi-au actualizat, până în acest moment, registrul agricol în format electronice, susţin reprezentanţii Instituţiei Prefectului Sălaj. Pe suport de hârtie, documentul ce ţine evidenţa categoriilor de folosinţă a terenurilor, a mijloacelor de producţie agricolă şi a efectivelor de animale este completat la zi în întreg judeţul.
“După adoptarea bugetului aferent anului 2013, vom relua controalele pentru actualizarea registrului agricol în format electronic”, ne-a declarat Oana Ciobanu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii. Tot atunci va fi stabilit şi un termen până la care autorităţile locale trebuie să aducă la zi registrul.
Registrul Agricol este un document de înregistrare, important pentru gestiunea domeniului agricol la nivel naţional, ce conţine informaţii detaliate despre gospodăriile agricole, suprafeţele împădurite, arabile, sere şi solarii, plantaţii pomicole şi viticole, irigaţii, terenuri cultivate şi necultivate, animale etc. El constituie sursa principală de date pentru elaborarea pe plan local a unor politici în domeniile fiscal, agricol, protecţiei socială, edilitar-urbanistic, sanitar şi şcolar. În baza registelor agricole, primăriile eliberează adeverinţe necesare populaţiei pentru obţinerea ajutoarelor pentru elevi, a sprijinului pentru încălzire, pentru plăţile efectuate prin APIA, pentru ajutoarele de minimis etc.