Pentru rezolvarea eficientă a problemelor existente privind acordarea subvenţiilor la bovine, a subvenţiilor pentru terenurile agricole sau a noilor reglementări legale privind impozitul ce trebuie achitat de fermierii care deţin mai mult de trei animale, este nevoie de o mai bună colaborare între asociaţiile locale de crescători de bovine şi cea judeţeană, a declarat Mircea Pop, preşedinte al Asociaţiei Crescătorilor de Bovine (ACB) Sălaj, în cadrul Adunării Generale a acestei organizaţii, ce a avut loc marţi.
Prezent la acest eveniment, preşedintele Consiliului Judeţean Sălaj, Tiberiu Marc, a precizat că asociaţiile ar trebui să depăşească faza de intermediari pentru obţinerea subvenţiilor şi repartizarea suprafeţelor pentru păşunat şi să devină promotori, „care să susţină interesele membrilor asociaţi, în principal pe segmentul de piaţă unde activează, pentru că cea mai mare problemă a producătorilor este valorificarea producţiei şi obţinerea unor preţuri care să permită funcţionarea afacerilor”. „Suntem deschiţi la orice iniţiativă care poate pune în valoare condiţiile pedoclimatice ale judeţului şi care poate face din creşterea bovinelor un sector în care un număr tot mai mare de fermieri să-şi poată deschide afaceri”, a subliniat Marc.
La rândul său, prefectul Ionel Ciunt a arătat că potenţialul zootehnic foarte bun al judeţului poate fi valorificat doar prin intermediul ACB Sălaj. „Să comunicaţi este vital, pentru că alminteri nu o să cunoaşteţi oportunităţile pe care le aveţi şi nici necazurile cu care vă confruntaţi, şi sugestia mea este să ne contactaţi ori de câte ori consideraţi că este necesar. Judeţul Sălaj are un potenţial foarte bun pentru creşterea animalelor, însă dumneavoastră o să aveţi forţă numai dacă sunteţi uniţi. Lucrurile trebuie să se desfăşoare prin vocea Asociaţiei, dar este foarte important să nu mai ia subvenţie decât cei care lucrează pământul. Am făcut demersuri în acest sens şi în ceea ce priveşte zonele montane defavorizate, întrucât în anul 2007 erau 27 de comune care intrau în această categorie, iar în prezent mai sunt doar două. Am înaintat un material Ministerului Agriculturii pentru a se reveni la situaţia din 2007. Acest lucru determină o subvenţie mai bună pe teren şi pe cap de animal, dar şi un punctaj mai bun pentru proiectele derulate prin fonduri europene”, le-a spus prefectul fermierilor.
La Adunarea Generală a ACB Sălaj au participat alături de membri ai Asociaţiei, preşedintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc, prefectul Ionel Ciunt, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură Sălaj, Călin Perneş, şi directorul Oficialui Judeţean de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit, Mircea Gheţe.
…D-nu Ciunt vezi ca daca o sa le ciunti bani harnicilor agricultori , obtinuti cu multa sudoare, din subventii, ca sa-si tina terenurile parloaga,o sa te blasteme patronii de supermarketuri fiindca no sa mai aiba la cine vinde produse in cantitati de zeci si sute de kilograme per subventionat!…