Ambulanța pentru Monumente Sălaj, printre multele acțiuni pentru reabilitarea lăcașelor de lemn, a intervenit și în punerea în siguranță a bisericii de lemn din Creaca. Mai mult, au fost găsite soluții pentru repararea portiței de la intrarea în curtea acesteia, una dintre ultimele de acest fel păstrate în Sălaj.
Găsită într-o stare avansată de degradare, cu tălpile îngropate în pământ și lăsată într-o parte, suficient cât ușa să nu să nu mai poată fi închisă, aceasta a avut nevoie de intervenție pentru a fi readusă la viață.
În luna septembrie a anului trecut, în urma prevalării de probe pentru datarea dendrocronologică a bisericii, au fost prevalate și patru probe din structura portiței. În urma rezultatelor se arată că mai mulți arbori au fost tăiați în anul 1794 pentru construirea portiței și pentru înlocuirea unor tălpi ale bisericii. Astfel, aceasta datează de mai bine de două secole. Repararea acesteia a avut loc în perioada iernii la atelierul din Șimleu Silvaniei. Structura din lemn a fost demontată și evaluată. Mai mult, au fost înlocuite și completate doar elementele puternic afectate. Pusă la punct cu această ocazie a fost și învelitoarea de șindrilă a acestei portițe. Recent, în perioada ultimelor două săptămâni, portița bisericii de lemn din Creaca a fost reamplasată la locul ei.
Intervenția de punere în siguranță a lăcașului de cult din lemn a fost posibilă cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Sălaj, prin intermediul programului de finanțare „Protecția monumentelor istorice, de pe raza administrativ-teritorială a județului Sălaj, aflate în proprietatea privată a persoanelor fizice sau juridice de drept privat”. Ambulanța pentru Monumente este un proiect care la luat naștere la inițiativa Asociației Monumentum, coordonat și implementat în județul Sălaj de Asociația Arhaic, sprijinit de The King’s Foundation, organizație prezidată de Majestatea Sa Regele Charles al III-lea al Marii Britanii.