Povestea schimbării viceprimarului comunei Benesat este departe de a se încheia. Cu toate că în luna octombrie a anului trecut, instanţa, atât Tribunalul Sălaj cât şi Curtea de Apel Cluj, a stabilit că hotârârea de schimbare a viceprimarului, luată în cadrul unei şedinţe de Consiliu Local, este nelegală, dând astfel câştig de cauză Instituţiei Prefectului Sălaj, primarul nu renunţă.
La aproximativ trei luni de la pronunţarea deciziei, definitivă şi executorie, prin care Fănică Şuteu, consilier PSD, îşi păstra fotoliul de viceprimar, în cadrul şedinţei de Consiliu Local (CL) de lună trecută au fost aprobate atât schimbarea din funcţie a acestuia, cât şi alegerea noului viceprimar, respectiv al lui Gergely Csaba, din partea UDMR.
De altfel, în octombrie, imediat după comunicarea deciziei instanţei, edilul comunei Benesat a declarat că într-o următoare şedinţă se va vota din nou schimbarea din funcţie a viceprimarului. „Într-o următoare şedinţă de CL vom vota din nou schimbarea din funcţie a viceprimarului. O să-l schimb din nou. Eu trebuie să lucrez cu oameni care mă plac şi care îşi dau silinţa să atragem fonduri europene pentru prosperitatea comunei, nu cu oameni care să bage beţe în roate. Mereu se opune proiectelor cu finanţare europeană”, a precizat la vremea respectivă edilul de la Benesat.
Zis şi făcut, însă nici Prefectura Sălaj nu a stat cu mâinile în sân. În această săptămână, mai exact marţi, 3 februarie, pe rolul Tribunalului Sălaj a fost înregistrată acţiunea în contencios formulată de Instituţia Prefectului împotriva celor două hotărâri ale CL Benesat. „Dosarul are ca obiect acţiunea în contencios formulată de prefectul judeţului Sălaj împotriva Hotărârii nr.1/15.01.2015 prin care autoritatea deliberativă – Consiliul local al comunei Benesat a aprobat schimbarea din funcţia de viceprimar al comunei Benesat a lui Fănică Şuteu, declarând postul vacant şi Hotărârea cu nr.2/15.01.2015 prin care s-a ales în funcţia de viceprimar al comunei Benesat Gergely Csaba, solicitând anularea acestora”, a declarat purtătorul de cuvânt al instanţei sălăjene, judecător Maria Ştef.
Reprezentanţii Prefecturii susţin că a fost formulată acţiunea întrucât nu s-a respectat decizia Curţii de Apel Cluj, prin care s-a anulat hotărârea privind schimbarea viceprimarului şi totodată „cele două hotărâri au fost atacate pentru că au fost adoptate şi prin votul unui consilier faţă de care instanţa s-a pronunţat printr-o decizie că nu poate participa la vot”, a precizat prefectul judeţului, Ionel Ciunt.
„Singurul interes este ca PSD să aibă viceprimar”
Contactat, primarul comunei Benesat, Sorin Romocea, susţine că singurul interes este cel ca PSD să aibă viceprimar. „Noi am pus în executare decizia Curţii. Ne-au cerut toate hotărârile adoptate începând cu 3 decembrie 2014, după care ne-au înştiinţat doar că au atacat în contencios cele două hotărâri din ianuarie. Chiar înainte de a iniţia schimbarea viceprimarului, noi am întrebat care este situaţia unor consilieri, însă se încearcă doar tergiversarea. Nu îi interesează legalitatea, ci doar să aibă viceprimar PSD”, a punctat Sorin Romocea.
Reamintim că povestea schimbării vicelui din comuna Benesat a început în septembrie 2013, când în cadrul unei şedinţe de CL, consilierii în frunte cu primarul Sorin Romocea (PNL) au votat un proiect de hotărâre privind schimbarea vicelui Fănică Şuteu – consilier PSD. Deşi nu avea majoritatea în CL, primarul şi-a dorit un vice de la UDMR, pe Gergely Ciaba, iar acesta fost ales, însă Prefectura a contestat hotărârea pe motiv că a fost adoptată fără majoritate în CL. După aproape un an de la atacare în contencios administrativ a deciziei CL Benesat privind schimbarea viceprimarului Fănică Şuteu, instanţa, respectiv Tribunalul Sălaj şi Curtea de Apel Cluj a dat câştig de cauză Instituţiei Prefectului, stabilind că hotărârea de schimbare a viceprimarului comunei Benesat este nelegală, decizia Curţii de Apel Cluj fiind definitivă şi executorie.
Tare primar Romocea asta.