În cel mult două săptămâni, fiecare din cei 24.836 de fermieri sălăjeni va primi 61 de euro, sumă ce reprezintă avansul de 50 la sută din plăţile pe suprafaţă, a dat asigurări ministrul Agriculturii, Daniel Constantin. Plăţile au demarat miercuri, în judeţ urmând să intre peste 1,5 milioane de euro.
În ceea ce priveşte diferenţa până la 160 de euro pe hectar, aceasta va fi achitată după 1 decembrie, autorităţile exprimându-şi speranţa că plăţile vor fi finalizate până în luna martie.
Potrivit informaţiilor furnizate de către Călin Perneş, directorul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Sălaj, în cadrul Campaniei 2013, în judeţ au fost depuse 24.836 de cereri de plată, pentru o suprafaţă de 136.000 de hectare.
Sunt eligibili la plată fermierii care au în exploataţie minim un hectare de teren, format din parcele de minim 30 de ari de teren arabil cu excepţia viilor şi a livezilor, unde e nevoie de minim 10 ari. Condiţia ce trebuie îndeplinită este ca agricultorul să treacă în cerere toate parcelele deţinute, indiferent de suprafaţa lor. Sprijinul se acordă pentru fiecare hectar de teren agricol deţinut în proprietate ori în arendă, începând cu 1 martie.
Pentru schema de plată unică pe suprafaţă aferentă acestui an, suma alocată României din Fondul European pentru Garantare în Agricultură este de 1,4 miliarde de euro, iar cuantumul maxim al plăţilor este de 139,17 euro pe hectare. La această sumă, Guvernul a mai aprobat o plată suplimentară de 21 de euro pe hectare, din bugetul naţional, ceea ce ridică subvenţia la 160 de euro pe hectar.