Muzică, distracție și sport, la Pericei: Festivalul Cepei 2017

În acest weekend, alegerile în privința distracțiilor par a fi destul de grele, având în vedere multitudinea de evenimente ce au loc mai ales în mediul rural. Cu toate acestea, unul dintre ele este, cu siguranță, așteptat de locuitorii comunei Pericei, dar și de invitații acestora care vor sosi din celelalte localități ale județului sau din țară. Motivul „iute și gustos” al distracției din acest weekend este așadar, Festivalul Cepei de la Pericei, eveniment ce va avea loc în zilele de 2 și 3 septembrie în comuna ce este pe cale să așeze ceapa pe un binemeritat loc de frunte între produsele cu denumire la nivel european. Festivalul debutează sâmbătă, 2 septembrie, la ora 11, cu competițiile ce fac parte din Olimpiada Țărănească, eveniment despre care găsiți amănunte în pagina de sport a cotidianului Magazin Sălăjean.

La ora 19.30 va avea loc, la Biserica reformată din comuna, un concert de muzică religioasă iar de la ora 20 va începe un spectacol susținut de DJ Love pe Baza sportivă din comună. Cea de-a doua zi a festivalului debutează duminică, 3 septembrie, la ora 12, printr-o comemorare a eroilor, la Monumentul Eroilor din comună, iar dela ora 16, un spectacol-maraton de muzică și dans popular îi va încânta pe cei prezenți timp de patru ore. De la ora 18, pe scena amplasată pe baza sportivă Pericei, va avea loc un concert-spectacol de muzică ușoară. Printre invitații spectacolelor musicale ce vor avea loc în Pericei se numără Alexandra Chira, Laszlo Attila, Koszo es az Amokfutok, Insect, și, din nou, DJ Love de la ora 22.30 într-o discotecă în aer liber care va ține până la orele dimineții. Nu va lipsi nici focul de artificii pregătit de Primăria Pericei, ce va începe de la ora 22.

 Boncidai Csaba: “ceapa noastră va deveni brand recunoscut la nivel european!”

Primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, a declarat pentru prima dată, în urmă cu o lună, și în exclusivitate pentru Magazin Sălăjean, faptul că autoritățile locale au început demersurile pentru ca ceapa de Pericei să devină produs cu denumire geografică recunoscut la nivel European.

“Lucrăm împreună cu Direcția Agricolă sălăjeană la întocmirea documentației pentru ca ceapa nostră să ajungă primul produs recunoscut la nivel european ca și produs tradițional. Directorul Valentin Duca ne sprijină cu partea tehnică, iar noi, cei din Primăria Pericei, ne ocupăm de celelalte documente astfel încât să putem prezenta acest produs așa cum scrie la carte și cu cele mai mari șanse de reușită. Comisia care evaluează la nivel european, produsele înscrise pentru a obține această marcă atât de dorită, este extrem de exigentă, cerințele sunt mari, dar nimic nu ne descurajează, din contra, faptul că Ministerul Agriculturii ne-a dat deja prima și una dintre cele mai importante << creditări >>, reprezintă un imbold suficient de mare pentru ca noi să mergem înainte cu acest demers”, a declarat pentru Magazin Sălăjean, edilul din Pericei.

În prezent, România are, la nivel european, trei produse cu indicație geografică protejată (IGP): Magiunul de prune de Topoloveni, Salamul de Sibiu și Novacul afumat din Țara Bârsei, în timp ce Telemeaua de Ibănești este înregistrată ca având denumire de origine protejată (DOP). Diferența dintre cele două categorii de certificare este la nivelul stricteții standardelor care trebuie aplicate pentru ca produsele să poată primi respectiva denumire – pentru produsele IGP, o parte din materiile prime pot proveni din afara regiunii indicate iar etape ale procesului de producție precum ambalarea, congelarea sau depozitarea pot avea loc în alte zone, în timp ce în cazul produselor DOP totul trebuie să fie realizat în zona care îi dă numele, de unde trebuie să provină în totalitate și materiile prime folosite.

 

 

 

 

Leave a Comment