Aproape 5.000 de fermieri din judeţ au fost obligaţi să returneze diferite sume de bani încasate sub formă de subvenţii de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) Sălaj, după ce controalele efectuate de reprezentanţii instituţiei au scos la iveală mai multe nereguli în încasarea acestora.
După cum ne-a declarat Dorina Seucan, şefa Serviciului Economic din cadrul APIA Sălaj, valoarea totală a debitelor constituite de la finele anului 2008 şi până în prezent depăşeşte 1,9 milioane de euro. „Este vorba despre 4.995 de fermieri, care au întregistrat datorii de 1,91 milioane de euro. De-a lungul anilor, prin plată voluntară, compensare din plăţile următoare şi prin executare silită, am reuşit să recuperăm cea mai mare parte a sumei. Astfel, în acest moment mai avem de încasat 337.451 de euro”, a precizat Seucan.
Vaida Bela, directorul adjunct al APIA Sălaj, susţine că cei mai mulţi dintre datornici au ajuns în această situaţie după ce au solicitat sprijin financiar pentru o suprafaţă mai mare decât cea pe care o deţin în realitate. „Spre exemplu, o persoană a avut titlu de proprietate pe 50 de ari, dar, în realitate el deţinea doar 40 de ari, întrucât la momentul punerii în posesie a fost măsurat şi drumul din câmp ori o bucată din vale. Fermierul a solicitat subvenţie pentru 50 de ari, iar în urma controlului a fost pus să restituie sprijinul financiar primit pentru diferenţa de 10 ari”, a explicat adjunctul Centrului Judeţean al APIA.
O altă categorie a datornicilor o reprezintă agricultorii care nu au respectat condiţiile de agromediu. Lor li se adaugă cei care au declarat în cerere că parcela are 30 de ari, deşi avea mai puţin, pentru ca să se încadreze în condiţiile de eligibilitate.
Potrivit oficialului sălăjean, fermierii mici sunt cei care au înapoiat banii din subvenţii, fie prin plată voluntară, fie prin compensare. „Diferenţa de 337.000 de euro pe care o mai avem de încasat este dată, în principal, debitele marilor fermieri din judeţ, cu penalităţile aferente”, a adăugat Vaida Bela.
Acesta a mai spus că au fost şi cazuri de agricultori care au contestat în instanţă rezultatul controlului APIA, prin care se stabilea că trebuie să returneze subvenţiile, însă niciunul nu a avut, până acum, câştig de cauză.
deci fermierul e vinovat pt. ca cei din comisia de fond funciar nu i-au retrocedat terenul conform registrului agricol! ce tara de idioti si hoti -adica cei care au fost in comisiile de fond funciar.
pe aceia care au facut abuzuri de genul -in registrul agricol erau trecuti 50 de ari dar propriatarului i-au masurat doar 40 de ari pt a le ramane si lor niste pamant sa=si faca o portie si ei. astea nu le vede nimeni?