Cele 85 de milioane de euro puse la bătaie prin PNDR pentru activităţi neagricole în mediul rural au fost epuizate. Potrivit unui comunicat de presă al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, instituţie responsabilă cu gestionarea fondurilor europene destinate dezvoltării rurale, de la deschiderea sesiunii, în 28 iulie, fermierii români au depus 1.241 de proiecte de investiţii, pentru care s-au solicitat fonduri nerambursabile în valoare de peste 231 de milioane de euro.
La nivel de judeţ, au fost depuse 27 de solicitări de finanţare, agricultorii sălăjeni sperând să primească 4,4 milioane de euro. Lista norocoşilor va fi anunţată după ce experţii AFIR vor finaliza evaluarea proiectelor, acestea urmând să fie selectate în funcţie de punctajul obţinut la criteriile de selecţie. Selecţia proiectelor se va realiza în limita alocării disponibile în 2016, pentru Submăsura 6.4, care este de 85 milioane de euro.
Fondurile nerambursabile sunt destinate solicitanţilor din spaţiul rural, microîntreprinderi şi întreprinderi neagricole existente sau nou înfiinţate. Ajutorul financiare este de 200.000 de euro, pe maxim trei ani, reprezentând o contribuţie de 70 la sută din valoarea întregului proiect. Banii sunt asiguraţi pe principiul rambursării, astfel încât beneficiarul trebuie să realizeze iniţial cheltuielile din surse proprii, pentru ca mai apoi să-i fie decontat procentul de cofinanţare în care s-a încadrat.
Sunt considerate eligibile cheltuielile privind construcţia, extinderea şi modernizarea clădirilor, achiziţionarea de echipamente noi, de software, licenţe, drepturi de autor, servicii medicale, de reparaţii, consultanţă. Rambursarea se poate face în cel mult cinci tranşe de plată.
Se aproba fonduri pentru asa zise pensiuni in mediul rural , dar care nu sunt frecventate de turisti iar dupa 5 ani devin vile particulare .Exemple-Boghis , Creaca , Mesesenii de Jos , Cizer etc.Cine sunt proprietarii , nu e greu de aflat .