Fermierii sălăjeni trebuie să restituie aproape 250.000 de euro Centrului Judeţean Sălaj al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), banii reprezentând subvenţii necuvenite primite în perioada 2007-2012.
Virgil Ţurcaş, directorul general al instituţiei, a declarat miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că valoarea totală a debitelor cumulate din 2007, când APIA şi-a început activitatea, până în prezent, depăşesc 1,5 milioane de euro. “Din această sumă s-au recuperat prin plată voluntară circa 920.000 de euro, iar prin compensare, în jur de 340.000 de euro”, a menţionat Ţurcaş. Potrivit spuselor sale, debitele provin “din anumite erori la depunerea cererilor de plată pe suprafaţă ori pe alte măsuri, sunt debite naţionale, reprezintă sancţiuni aplicate fermierilor pentru nerespectarea unor condiţii pentru întreţinerea terenurilor sau pentru că suprafaţa din cereri nu corespunde cu cea găsită cu ocazia controalelor din teren”.
Ţurcaş a afirmat că mare parte din debitele cumulate în perioada menţionată provind din perioada 2008-2009, “când cererile se preluau pe hărţi de hârtie şi când probabilitatea de a greşi era mai mare”.
După cum susţine Vaida Bela, directorul adjunct al instituţiei, în majoritatea cazurilor în care agricultorilor li se aduce la cunoştinţă ca au de rambursat bani, situaţia este rezolvată pe cale amiabilă. “Sunt fermieri care depun efectiv banii în Trezorerie”, a explicat adjunctul. În ceea ce-i priveşte pe cei care refuză să se conformeze, aceştia ajung să fie executaţi silit de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, a mai spus Vaida.
Acţiuni de promovare în satele sălăjene
Fermierii care utilizează suprafeţe de terenuri agricole pe raza judeţului Sălaj beneficiază de următoarele forme/scheme de sprijin: plata unică pe suprafaţă, plata naţională directă complementară la SAPS pentru culturi situate în terenuri arabile, sprijin pentru fermierii din zonele montane defavorizate, plăţi pentru agromediu. Pentru Campania 2012, la nivelul Centrului Judeţean APIA au fost depuse 25.046 de cereri pentru plăţile directe pentru 136.000 de hectare.
Pentru campania din acest an, reprezentanţii APIA Sălaj şi-au propus să deruleze, în mediul rural, acţiuni de promovare. “Ne vom deplasa în fiecare sat din judeţ pentru a le explica fermierilor ce înseamnă o cerere de sprijin, care sunt schemele de plată şi ce responsabilităţi le revin în momentul în care semnează o cerere de plată”, a explicat Vaida Bela, directorul adjunct al instituţiei.
Acesta a mai spus că la 1 martie va demara campania de preluare de cereri.
pana cand pulica ala de langa Turcas isi aduce copii la scoala cu masina de serviciu ?
d-nu Turcas te rog sa faci ceva !