În Monitorul Oficial a fost publicată recent OUG nr. 4/2024 prin care fermierii își pot suspenda plata ratelor la credite până la finalul acestui an. De noile prevederi vor beneficia cei care au încheiat un contract pentru obținerea unui credit utilizat pentru activități din agricultură și industria alimentară. În textul OUG se precizează că „prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori (…), și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, (…), obligația de plată a datoriilor restante acumulate, precum și a ratelor scadente aferente împrumuturilor, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane, datorate de debitori în anul 2023 către creditori până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, se suspendă, la cererea debitorului, pentru o perioadă de timp de la o lună până la data de 31 decembrie 2024”.
Fermierii care aleg această soluție de suspendare a creditelor trebuie să știe că dobânda datorată pentru sumele scadente a căror plată este suspendată se capitalizează la soldul creditului existent la finele perioadei de suspendare. Prin urmare, capitalul astfel majorat se va plăti eșalonat pe durata rămasă până la noua maturitate a creditelor, iar comisioanele amânate la plată se vor plăti conform graficului revizuit. Totodată, rambursarea datoriilor restante, a ratelor, dobânzilor și comisioanelor scadente se va putea face numai pentru sumele care fac obiectul contractelor de credit și de leasing, care au fost încheiate cu instituții de credit sau cu instituții financiare nebancare. În noua OUG se precizează și condițiile care trebuiesc îndeplinite cumulativ pentru a putea beneficia de acest sprijin: creditele să fi fost obținute pentru activități din agricultură și industrie alimentară, creditele în cauză să fi fost acordate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență inclusiv, fermierilor în cauză nu le-a fost declarată scadența anticipată până la data intrării în vigoare a noii ordonanțe de urgență inclusiv.
În legătură cu această facilitate oferită de guvern celor care activează în agricultură, Silviu Pop – directorul Direcției pentru Agricultură Județeană Sălaj este de părere că „ținând cont de actualul context economico-financiar dificil pe care îl traversează fermierii din județ și din țară, apreciez că această decizie este una foarte bună. În acest fel, celor care încă mai lucrează în agricultură li se oferă o perioadă de respiro în care aceștia pot să-și ducă la bun sfârșit activitățile curente. În prezent mulți fermieri încă mai au de încasat de la APIA banii din subvențiile din anul 2023. Prin urmare, trebuie să avem în vedere că fermierii sunt cei care au nevoie mai mult ca oricând de sprijinul guvernului, astfel că fiecare măsură care le vine acestora în ajutor este una favorabilă și oportună”.
[…] În Monitorul Oficial a fost publicată recent OUG nr. 4/2024 prin care fermierii își pot suspenda plata ratelor la credite până la finalul acestui an. De noile prevederi vor beneficia cei care au încheiat un contract pentru obținerea unui credit utilizat pentru activități din agricultură și industria alimentară. În textul OUG se precizează că „prin derogare de la prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori (…), și ale Ordonanței Guvernului nr. 51/1997 privind operațiunile de leasing și societățile de leasing, (…), obligația de… Citeste mai mult […]