Graţie unui proiect depus de autorităţile locale din comuna Gîrbou pe Măsura 322 – “Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale”, în valoare de 2,5 milioane de euro, în comuna precizată demarează o serie de lucrări de reabilitare şi modernizare. Potrivit unor informaţii furnizate de Alexandru Spătar, primarul comunei Gîrbou, este vorba despre aducţiunea de apă, introducerea reţelei în centru de comună şi realizarea unei staţii de epurare şi tratare a apei; modernizarea a peste şase kilometri de drum comunal în localităţile aparţinătoare şi modernizarea unei clădiri unde din această toamnă va funcţiona un after-school pentru copiii din familiile cu o situaţie materială precară. Tot cu fonduri europene, în comuna Gîrbou s-au realizat lucrări de modernizare la căminul cultural din localitatea Călacea. Potrivit primarului Spătar, în prezent, în derulare în comună se află câteva proiecte finanţate prin fonduri guvernamentale obţinute cu ajutorul Grupului de Acţiune Locală (GAL). Este vorba despre asfaltarea drumului comunal DC45 Gîrbou-Popteleac-Călacea, pe o lungime de circa şapte kilometri şi reabilitarea şcolilor din localităţile Cernuc şi Solomon.
Alesandru Papiu Ilarian – originar din comuna Gîrbou
Comuna Gîrbou a intrat în istorie odată cea mai veche atestare documentară – localitatea Popteleac. Atestarea documentară a localităţii Călacea s-a realizat în anul 1312, iar a localităţilor Solomon, Cernuc şi Bezded în anul 1336. Localitatea Gîrbou a fost atestată documentar în anul 1366. Potrivit documentelor istorice, localitatea Fabrica este o localitate mult mai “tânără”, unde în perioada 1833-1848 a funcţionat şi o fabrică de zahăr de unde s-a păstrat şi denumirea localităţii. În regimul comunist, întreaga comună a fost o zonă agricolă importantă, principala îndeletnicire a locuitorilor fiind cultura plantelor, îndeosebi a cerealelor şi creşterea animalelor. Tot în anii comunismului, Gîrboul a devenit un centru al intelectualităţii şi al culturii româneşti din împrejurimi. Aici se întâlneau anual intelectuali din toată vecinătatea, unde învăţătorii puneau în scenă fel de fel de piese de teatru româneşti. În anul 1878 comuna a fost un important centru administrativ, unde a funcţionat o judecătorie, bancă şi alte instituţii. În comuna Gîrbou, în localitatea Bezded, s-a născut Alesandru Papiu Ilarian – un important militant paşoptist care a luptat pentru libertate.
calacea, bezded, Solomon sunt localitati pusti, in care peste 70% din case sunt parasite. iar in cernuc si garbou, procentul caselor parasite se apropie de 50%. Noroc cu tiganii, care primesc ajutoare sociale si se inmultesc in voie.
Povesti si minciuni ,ce scoli reabilitate in cernuc si Solomon cand acestea s-au desfintat de mai bine de 5 ani fiecare ,iar caminul cultural din calacea nu a fost zugravit de o gramada de timp ,vai si amar de el se mai fac acolo mesele de la inmormantari ,s-a asfaltat 1 km si ceva de drum din dc 45 girbou -calacea si gata nu mai sunt bani sunteti sub orice critica ,macar nu va laudati pe la ziare cu ceva ce nu a-ti facut , domnilor de la magazin salajan mergeti fratilor si vedeti daca informatiile pe care la scrieti cateodata sunt adevarate !!!!
D-le primar, felicitări pentru asfaltarea DC 45, dar să fie asfaltat tot !
Ne-am convins de mult de primarul din comuna. Drumul asfaltat se va termina inainte de alegeri doar si poate nici atunci in intregime. Ffonduri pt drumul pe care il foloseste „domnul” primar a primit la timp si pt alte ulite de prin sat si alte sate dar un dtum pe care il foloseste toata lumea ii ia 3 mandate sa il inceapa. Sa puna mana pe telefon si sa ii cheme pe domnii de la drumuri , nu sa dea interviuri, ca minte si isi face pacate.. Speram sa vina noul mandat la primarie, si odata cu acesta si o persoana dornica si capabila sa si faca ceva pt intreaga comunitate din comuna si sa dea mai putine interviuri !