Aproape 8,8 milioane de lei au intrat, în aceste zile, în conturile sălăjenilor care cresc de oi şi capre. Banii reprezintă contravaloarea primei pe cap de animal pe 2013 acordată prin Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) în cadrul plăţilor naţionale complementare directe în sectorul zootehnic.
Potrivit informaţiilor furnizate de către Călin Perneş, directorul APIA Sălaj, 156 de fermieri au primit subvenţia în valoare de 38,2313 lei/animal, pentru un efectiv total de 10.089 de capre, alţi 1.020 de crescători beneficiind de acelaşi sprijin pentru 21.074 de capete de ovine. „Este pentru prima dată când în luna ianuarie s-au plătit beneficiarilor primei pe cap de animal sumele cuvenite”, a precizat Perneş.
Prima pe cap de animal se acordă o singură dată pe an producătorilor agricoli, înscrişi în evidenţa agenţiei cu cod unic de identificare, pentru femele ovine şi/sau femele caprine identificate conform legislaţiei în domeniu. Pentru a primi plata pe cap de animal, beneficiarii trebuie să deţină un efectiv în exploataţie de minimum 50 de capete femele de ovine/25 de capete femele de caprine, care au împlinit vârsta de minimum un an până la 31 martie a anului în care se face solicitarea primei, iar efectivul pentru care se solicită prima trebui să fie înscris în Registrul Naţional al Exploataţiilor la data solicitării primei.
De asemenea, numărul de animale trebuie menţinut în exploataţie la adresa menţionată în cerere pe perioada de retenţie până la data de 3 august 2013, iar cererea urmează să fie vizată de asociaţiile crescătorilor de ovine/caprine legal constituite.
foarte bine. Acum ar fi cazul sa isi cumpere sau sa inchirieze pasuni proprii, ca daca ii prind pe terenul meu isi vor lasa pielea. Sau blana. Sau lana.