Consiliul Judeţean Sălaj şi-a propus să retragă dreptul de administrare oferit comunei Plopiş pentru un tronson de drum judeţean în lungime de peste 19 kilometri. Tronsonul în cauză, Nuşfalău-Plopiş-Făgetu-limita cu judeţul Bihor, a fost dat în administrarea autorităţilor comunale, în luna mai a anului trecut, în vederea realizării unor lucrări de modernizare.
Zilele trecute, însă, oficialii din Plopiş au cerut administraţiei judeţene să i se retragă dreptul de administrare, întrucât nu a putut realiza investiţiile la care s-au angajat. O decizie în acest sens va fi luată în şedinţa de vineri a CJ Sălaj.
Primarul din Plopiş, Nicolae Criste, susţine că lucrările nu au putut fi executate din lipsă de fonduri. „Sunt peste 19 kilometri, pentru a căror modernizare am fi avut nevoie de circa 10 milioane de lei. Nu avem banii necesari”, explică edilul. Acesta a mai spus că îşi doreşte ca aleşii judeţeni să voteze pentru retragerea dreptului de administrare, „ca să ni se ia o grijă de pe cap”.
Potrivit lui Criste, autorităţile locale au avut o tentativă de a reabilita o porţiune de patru kilometri de pe drumul judeţean cu pricina, însă planurile le-au fost dejucate, în urma unui control mixt al Direcţiei Finanţelor Publice Sălaj şi al Camerei de Conturi.
Bani daţi pentru modernizarea drumurilor
În luna iunie a anului trecut, reprezentanţi ai celor două instituţii au derulat un control pentru a verifica modul de utilizare a fondurilor alocate prin HG 255/2012, privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale. În urma respectivului control, s-a constatat că primăria Plopiş a utilizat în afara destinaţiei prevăzute de actul normativ amintit suma de 1,36 milioane de lei, pentru achitarea unor arierate, dar şi pentru a asigura contribuţia la un proiect cu finanţare externă nerambursabilă.
„Am transferat 1,24 milioane de lei către ADI Valea Barcăului, pentru a asigura cofinanţarea unui proiect pe Măsura 322, ce vizează modernizarea unor artere rutiere, în ideea că vom compensa cheltuirea acestor bani cu fondurile ce ne vor fi alocate ulterior”, explică primarul din Plopiş. Socoteala de acasă nu s-a potrivit cu cea din târg, astfel că inspectorii de la Finanţe au dispus ca autoritatea locală să restituie banii la Guvern. În replică, edilul, în calitate de reprezentant al comunei Plopiş, a acţionat în instanţă actul administrativ amintit, solicitând anularea lui. În luna aprilie a acestui an, magistraţii Tribunalului Sălaj au respins, însă, ca inadmisibilă cererea formulată de reclamant. Acesta din urmă a făcut recurs la Curtea de Apel Cluj, primul termen fiind programat pentru 30 septembrie 2013.
„Când o să-i avem, o să-i dăm”
În primăvara acestui an, în urma unei acţiuni de audit a Curţii de Conturi la Plopiş, oficialii instituţiei au reiterat abaterea nerezolvată şi au emis o decizie privind restituirea banilor în cauză la Fondul de rezervă bugetară. La rândul său, autoritatea locală a comunicat Curţii de Conturi că recursul în procesul dintre comuna Plopiş şi DGFP Sălaj este urmează să fie judecat la Curtea de Apel Cluj.
Întrebat din ce surse va plăti suma în cauză, dacă autoritatea locală va pierde procesul, Nicolae Criste a răspuns cu seninătate: „O parte, respectiv aproximativ un milion de lei, ne va fi returnată de la ADI Valea Barcăului, sperăm noi, până la finele anului. În ceea ce priveşte diferenţa, nu ştiu de unde vom face rost de ei. Când o să-i avem, o să-i dăm. De unde vom putea”.