Casa tradiţională de la Ciumărna, o emblemă a comunităţii

Prima casă tradiţională din judeţul Sălaj a fost inaugurată duminică, 28 octombrie, la Ciumărna, comuna Românaşi. Construit în perioada 1923-1925, imobilul este casa părintească a cunoscutului meşter şi rapsod popular Ileana Graţiana Pop şi a fost reabilitat cu sprijinul Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj şi al Centrului de Cultură şi Artă al Judeţului (CCAJ) Sălaj.

“Prin acest proiect de conservare şi promovare a culturii tradiţionale din Sălaj, ne dorim să realizăm astfel de spaţii tradiţionale, autentice, funcţionale, cu potenţial turistic, în cât mai multe comune sălăjene. Casele acestea pot deveni embleme ale comunităţilor respective. Sperăm ca şi primăriile din Sălaj să se implice în proiectul nostru”, a precizat Daniel Săuca, directorul CCAJ Sălaj. Potrivit spuselor sale, anul viitor vor fi sprijinite astfel de idei la Cizer, Iaz, comuna Plopiş, şi la Horoatu Crasnei.

Prezent la inaugurare, Tiberiu Marc, preşedintele CJ Sălaj, s-a arătat extrem de încântat de iniţiativa iubitoarei de tradiţii: “Faceţi un lucru admirabil. Aţi reuşit să păstraţi tradiţia într-o perioadă în care fiecare construieşte cum vrea. Sper să fiţi un exemplu pentru alţii, întrucât fiecare comunitate are ceva specific ce trebuie păstrat peste vremuri”.

La rândul său, Graţiana Pop a menţionat că majoritatea obiectelor din casa tradiţională sunt moştenite de la părinţii ei, o parte constituie donaţii de la consăteni, iar altele au fost achiziţionate de la Târgul de la Negreni.

Prin activitatea cultural-artistică pe care o desfăşoară, Ileana Graţiana Pop este una dintre dintre cele mai importante şi active păstrătoare şi continuatoare a tradiţiilor şi obiceiurilor sălăjene, promovând valorile nepieritoare ale portului nostru la târguri de prestigiu din ţară şi străinătate. Artizana a reprezentat Sălajul la diverse târguri ale meşterilor populari şi manifestări culturale în Strasbourg-Franţa, Ravenna-Italia, în Ungaria şi Croaţia.

2 Thoughts to “Casa tradiţională de la Ciumărna, o emblemă a comunităţii”

  1. Anonim

    Bravo doamna Gratiana, felicitari!!!
    Bine faceti ,noroc cu astfel de oameni si felicitari si d-nului Sauca .De ce la muzeu nu se pot vedea astfel de initiative?

  2. Mariana R.

    Ma bucur enorm ca se poate face asa ceva si la noi,meritati pe deplin, multe felicitari d-nei Gratiana Pop pentru initiativa si
    d-nului director Daniel Sauca pentru sprijin, sunt foarte incatata ca sunteti de acord cu astfel de initiative ,sunt si eu interesata de asa initiativa si dupa cum am vazut si numele comunei noastre este printre cele sprijinite pentru asa ceva ,sper sa pot lua legatura cu d-voastra,Doamne Ajuta.

Leave a Comment