Administraţia locală a comunei Sîg a demarat, în urmă cu aproximativ trei săptămâni, lucrările de modernizare a căminului cultural din Tusa. Potrivit estimărilor făcute de edilul comunei, Florian Bonţe, investiţia, în valoarea de circa 100.000 de euro, ar urma să fie finalizată până la sfârşitul acestui an. „Termenul de finalizare a lucrării este 15 septembrie 2015, însă eu sper ca până la sfârşitul acestui an să putem încheia lucrările la Tusa. Prin intermediul Grupului de Acţiune Locală (GAL) <<Poarta Transilvaniei>> am obţinut fonduri europene în valoare de 62.000 de euro, diferenţa fiind asigurată din bugetul local”, a explicat Florian Bonţe. Conform spuselor sale, o astfel de investiţie era necesară, având în vedere că respectiva clădire este una destul de veche, aceasta fiind construită prin anii ‘ 60, iar de atunci prea multe reparaţii nu au fost făcute. „Este o lucrare mai amplă, prin care se va realiza şi o extindere a clădirii, urmând să fie amenajate şi grupurile sociale. De asemenea un spaţiu va fi destinat vestiarelor, iar pentru încălzire va fi montată centrală. La finalul investiţiei, estimăm că sala va avea aproape 300 de locuri”, a mai spus edilul comunei Sîg. În prezent, Tusa numără aproximativ 850 de locuitori.
O altă lucrare aflată pe agenda autorităţilor locale din Sîg este cea de asfaltare a unei străzi din localitatea Sîrbi. După cum a explicat primarul Florian Bonţe, strada respectivă a făcut parte dintr-un proiect de reabilitare, în valoarea de un milion de euro, realizat prin programul SAPARD, finalizat în 2005, însă, în timp, s-a degradat. Astfel, cu o contribuţie europeană în valoarea de 75.000 de euro şi 30.000 de euro de la bugetul local, acesta urmează să fie reabilitată, în proiect fiind prevăzută asfaltarea a 1.200 de metri, precum realizarea şanţurilor. „Lucrările, sperăm, să le începem cât mai curând. Termenul de finalizare ale acestora este septembrie 2015”, a completat Florian Bonţe.
Primarul nu renunţă la campusul şcolar
Investiţia prioritară rămâne însă finalizarea campusului şcolar, lucrare demarată în urmă cu aproape şapte ani şi sistată din lipsa fondurilor. „Zilele trecute am depus o cerere de finanţare prin POR, la ADR Nord-Vest. Sper ca de această dată să obţinem fondurile necesare pentru finalizarea campusului şcolar, aceasta fiind cea mai mare şi importantă investiţie din comună, în opinia mea”, a precizat edilul. Potrivit acestuia, valoarea investiţiei se ridică la circa patru milioane de euro.
Proiectul menţionat a fost demarat în 2007, primele lucrări propriu-zise fiind începute abia în luna mai a anului 2008, însă la scurt timp, respectiv în luna septembrie a aceluiaşi an au fost suspendate din lipsă de fonduri.
După cum a explicat Florian Bonţe, s-a reuşit realizarea fundaţiilor şi parţial zidării, ceea ce reprezintă circa 10 la sută din totalul lucrărilor prevăzute în proiect. Campusul şcolar va include o clădire pentru săli de clasă, una pentru ateliere, un bloc cu zece garsoniere pentru cadrele didactice, cantină, internat şi sala de sport. Şi aici lucrările s-au desfăşurat conform graficului până la finele anului 2008. Unele clădiri au fost ridicate până la jumătate, altele abia au ajuns la cota zero. “Am ridicat clădirea blocului pentru cele zece garsoniere, la ateliere şi la cantina am reuşit să construim numai fundaţiile. În 2008 am demarat lucrările, însă în acelaşi an am fost nevoiţi să le sistăm”, a menţionat primarul comunei Sîg. Valoarea totală a proiectului este de aproximativ 180 de miliarde lei vechi, din care s-au primit doar 20 de miliarde de lei vechi.
Deşi, până în prezent, nu s-au observat degradări ale lucrărilor, administraţia locală din Sîg are în vedere realizarea unui proiect pentru conservarea lucrărilor, în cazul în care cererea de finanţare nu va fi aprobată. “Sper să fie aprobată cererea, însă, în cazul în care nu vom reuşi să obţinem banii necesari ne gândim la un proiect de conservare a lucrărilor realizate în prezent. Este o măsură de siguranţă. Ar fi păcat să se degradeze”, a completat edilul sălăjean.