Peste 3.300 de producători de lapte din judeţul Sălaj, deţinători de cotă pentru vânzări directe, sunt aşteptaţi, până cel târziu în 14 mai, să-şi depună la Centrul Judeţean al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) declaraţiile anuale privind vânzările directe, efectuate în anul de cotă 2013/2014.
Potrivit informaţiilor furnizate de către reprezentanţii APIA Sălaj, obligaţia completării acestor declaraţii anuale le revine şi producătorilor care deţin cotă pentru vânzări directe, dar care nu au comercializat lapte sau produse lactate în cursul anului de cotă. Oficialii Centrului Judeţean avertizează că fermierilor care nu depun în termenul legal li se aplică penalitatea de retragere a cotei individuale de lapte la rezerva naţională. Cotele individuale nu vor fi retrase dacă producătorii deţinători de cotă vor transmite, până în 21 iulie 2014, împreună cu declaraţia anuală şi o justificare scrisă, datată şi semnată, asupra imposibilităţii transmiterii acestei declaraţii în termenul legal.
Documente similare trebuie să depună şi operatorii care achiziţionează lapte de la producători. Şi pentru aceştia, termenul de depunere a declaraţiei anuale expiră tot pe 14 mai 2014. Pentru cei care nu respectă acestă regulă sunt calculate penalităţi pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai. Penalitatea reprezintă suma corespunzătoare taxei datorate pentru o depăşire de 0,01 la sută din cantităţile de lapte care i-au fost livrate de producători pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Această sumă poate să fie cuprinsă între 100 şi 100.000 de euro.
În final se poate ajunge la retragerea aprobării în baza căreia titularii pot achiziţiona lapte de la deţinători de cotă.