În cursa alegerilor pentru Camera Agricolă Sălaj, programate pentru 10 noiembrie, s-au înscris 33 de reprezentanţi ai agricultorilor din judeţ. Numărul şi numele celor care vor rămâne în competiţia electorală vor fi făcute publice abia luni, după ce membrii Comisiei electorale agricole şi cei ai Comitetului judeţean de iniţiativă vor valida candidaturile.
Astfel, vor să-şi încerce norocul 12 reprezentanţi ai asociaţiilor de fermieri (pentru opt locuri disponibile), cinci fermieri peste 35 de ani (pentru patru locuri), şase fermieri sub 35 de ani (patru locuri), doi reprezentanţi ai sindicatelor (două locuri), doi ai unităţilor de cercetare (un singur loc), trei ai cooperativelor agricole (două locuri), un delegat din partea patronatelor (un loc), unul de la medici veterinari (un loc) şi un altul, de la proprietarii de păduri (un loc).
După cum ne-a declarat Vaida Bela, preşedintele Comisiei electorale agricole care va coordona alegerile din teritoriu, doar în jumătate dintre unităţile administrativ-teritoriale din judeţ vor exista secţii de votare. „Am primit cereri pentru structura comisiilor de votare în 32 de oraşe şi comune din judeţ. Asta înseamnă că doar acolo fermierii îşi vor putea exercita dreptul la vot. În ceea ce-i priveşte pe agricultorii din comunele unde nu vor exista secţii de votare, aceştia vor fi arondaţi la una din cele 32 de secţii din judeţ”, a precizat Vaida.
Cât despre sursa de finanţare a scrutinului, aceasta continuă să fie o necunoscută, dat fiind faptul că factorii implicaţi în organizarea alegerilor nu au găsit încă o soluţie.
„Vom încerca să ne descurcăm astfel încât să nu ne coste nimic”, ne-a declarat cu speranţă preşedintele Comisiei electorale agricole. Acesta lucru este, însă, imposibil, dacă luăm în calcul că trebuie tipărite circa 25.000 de buletine de vot şi confecţionate peste 60 de ştampile. Suma minimă necesară în această direcţie se ridică la 25.000 de lei, în condiţiile în care componenţii comisiilor de votare (un preşedinte şi doi membri pentru fiecare din cele 32 de secţii) nu vor fi remuneraţi
Mandatul celor care vor câştiga în 10 noiembrie este de un an, după care va fi organizat un nou scrutin, miza fiind un mandat de patru ani. Au drept de vot doar acei fermieri care sunt înscrişi în Registrul Agricol. Lista finală a electorilor va fi publicată cu 45 de zile înainte de ziua votului.
Peste 20.000 de fermieri sălăjeni sunt aşteptaţi la urne, în 10 noiembrie, pentru a-i alege pe cei 25 de membri ai Colegiului Judeţean al Camerei Agricole Sălaj.
Printre principalele atribuţii ale viitoarei Camere Agricole Judeţene, care se va autofinanţa, se numără acordarea de asistenţă tehnică şi consiliere producătorilor agricol în vederea absorbţiei fondurilor europene, oferirea de sprijin tehnic de specialitate, economic şi managerial persoanelor care desfăşoară activităţi în domeniile agricole şi conexe, în aplicarea tehnologiilor agricole moderne şi a metodelor noi de conducere a fermelor în scopul eficientizării activităţilor la nivel de fermă.