Comunele cu mai puţini locuitori suferă din ce în ce mai mult, este un lucru deja ştiut de mulți, cu precădere de către cei care trăiesc în aceste localităţi considerate a fi prea mici pentru a se putea bucura și ele de aceleași facilități și șanse la bani pentru proiectele lor, multe dintre ele vitale pentru comună și satele aparținătoare. Primăria comunei Şamşud a reuşit, în ciuda hăţişurilor şi nedreptăţilor legislative, să ducă la bun sfârşit câteva proiecte prin finanţările PNDL dar şi prin banii de la bugetul local. Această comună, un loc în care deși cei din primărie depun eforturi pentru ca proiectele să le fie acceptate, nu se reușește, de multe ori, atragerea de bani către investiții, una din cauze fiind de ordin legislativ, concretizată în faptul că proiectele din localitățile cu mai puțin de 3.000 de locuitori sunt respinse automat de sistemul informatic, fără să mai ajungă măcar să fie studiate de unul dintre factorii de decizie.
Aceste localități nu au, practic, nicio șansă să ajungă la proiecte care, pentru alte comune, vin pe „tavă”. Cu toate acestea, câteva proiecte importante au fost duse la bun sfârșit, iar altele se află în derulare, după cum ne-a declarat edilul comunei, Banto Zoltan. Cel mai important proiect este cel referitor la rețeaua de apă și canalizare din Șamșud și Valea Pomilor, o lucrare de anvergură aflată în desfășurare, și care va schimba radical calitatea vieții familiilor din Șamșud. Cu bani din bugetul local a fost reabilitat și Căminul cultural din localitate și au fost refăcute mai multe drumuri. Dintre lucrările aflate la start, primarul comunei a amintit amenajarea unui parc pentru copii lângă Școala din localitate, un spațiu ce va fi dotat corespunzător, precum și construirea unei capele în localitate. Dintre proiectele pe care Primăria Șamșud dorește să le demareze în următoarele luni se numără reabilitarea unor drumuri, între care și cel care leagă comuna de localitatea sătmăreană Bogdand, un proiect pe care Primăria se chinuie să-l demareze de peste un an, întâmpinând noi și noi greutăți.
“Sperăm să reușim să demarăm în scurt timp și lucrările la acest drum, care este foarte des utilizat de locuitorii comunei noastre, cea mai mare problemă este cea legată de lipsa banilor. Legislația care văduvește localitățile mici de fonduri și, prin aceasta, de perspectiva unor proiecte deosebit de necesare, rămâne pe mai departe valabilă”, a conchis primarul comunei Șamșud, Banto Zoltan.