Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Animalelor aduce în atenția crescătorilor de animale o avertizare referitoare la atenția ce trebuie acordată în mod special în această perioadă, animalelor din ferme și gospodării. Proprietarii şi deţinătorii de animale au obligaţia de a respecta măsurile pentru a asigura protecţia şi bunăstarea animalelor evitând apariţia stresului termic asociat lunilor de vară de vară, adesea cu temperaturi caniculare.
Fermierii şi deţinătorii de animale sunt sfătuiţi ca în zilele în care temperatura depăşeşte 25 de grade C la umbră, să nu folosească animalele de tracţiune în intervalul orar 12 -18, întrucât animalul suportă un stres dublu în aceste condiţii, stres care îi poate fi fatal. La orice modificare suspectă a stării de sănătate a animalelor, precum şi la apariţia unor modificări comportamentale, deţinătorul are obligaţia să anunţe de urgenţă medicul veterinar responsabil de supravegherea statusului de sănătate al animalelor din localitatea respectivă. În perioadele caniculare, fermierii se vor asigura că efectivele de animale sunt protejate împotriva razelor ultraviolete severe şi că hrana şi apa sunt disponibile.
Este important ca proprietarii de animale să să se asigure, în cazul în care animalele sunt ţinute în afară, că există umbrare, precum şi jgheaburi de apă potabilă, iar dacă sursele de apă sunt greu accesibile sau blocate, trebuie administrată apa manual în mod regulat, pentru a reduce riscul de deshidratare al animalelor.
Administraţiile locale, pe teritoriul cărora există animale în transhumanţă, trebuie să cunoască situaţia reală din teren şi să informeze deţinătorii de animale despre fenomenele prognozate, în timp ce consiliile locale şi fermierii trebuie să se asigure că există posibilităţi de colectare şi neutralizare a deşeurilor animaliere. Spaţiile unde sunt ţinute animalele în vederea comercializării trebuie să fie corespunzătoare şi să asigure libertatea de mişcare minimă necesară animalelor cazate. Acestea trebuie să fie prevăzute cu zone umbrite. Cel mai mare risc pentru animale pe timp de caniculă este lipsa apei, care duce la deshidratarea animalului şi poate provoca suferinţă şi chiar moarte.
Pentru a reduce acest risc, trebuie să se acorde prioritate animalelor care nu au acces la sursele de apă de orice fel. Animalele tinere, animalele hrănite cu furaje uscate şi animalele care alăptează, prezintă cel mai mare risc de deshidratare.Toţi deţinătorii de animale au obligaţia legală de a lua toate măsurile necesare astfel încât să asigure, cel puţin, standarde minime privitoare la bunăstarea animalelor pe care le deţin.