Producătorii agricoli sălăjeni îşi pot depune cererile pentru ajutorul de stat prin rambursarea diferenţei de acciză pentru motorina utilizată în agricultură, în al patrule trimestru din 2012, până cel târziu în 31 ianuarie, ne-a declarat Virgil Ţurcaş, directori Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) Sălaj.
Potrivit unui comunicat al APIA, ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură. Valoarea accizei decontate, pentru 2012, este de 1,2686 lei/litru de motorină.
Beneficiarii pentru care a fost emis acordul prealabil de finanţare trebuie să ataşeze la cererile trimestriale de solicitare a ajutorului de stat şi o situaţie contralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate în trimestrul respectiv. Legislaţia în vigoare stabileşte că agricultorul nu poate solicita, pentru un trimestru, ajutor pentru mai mult de 40 la sută din cantitatea totală stabilită conform acordului prealabil de finanţare prin rambursare.
În cazul în care fermierii sunt identificaţi, în urma controalelor, că au beneficiat în mod necuvenit de subvenţii la motorina utilizată în agricultură, ei riscă amenzi de până la 20.000 de lei, dar şi pierderea dreptului de a încasa acest ajutor de stat pentru o perioadă de trei ani. Şi comercializarea motorinei pentru care s-a acordat ajutor de stat opri utilizarea ei în alte scopuri decât cele prevăzite de lege constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă cuprinsă între 5.000 şi 20.000 de lei, se mai arată în comunicatul APIA.
Beneficiarii care, prin înscrierea sau atestarea de date nereale pe documentele de decontare aferente ajutorului de stat, au încasat sume de la bugetul de stat în mod necuvenit, nu mai beneficiază de ajutor pe o perioadă de trei ani. În ceea ce priveşte sumele reprezentând ajutor necuvenit, acestea se recuperează de la benefii ajutorului de stat.
În Sălaj, susţine Virgil Ţurcaş, directorul centrului judeţean APIA, pentru anul în curs, 313 fermieri au depus cereri pentru a beneficia de acest sprijin, 312 primind acord prealabil. Producătorii în cauză au solicitat rambursarea diferenţei de acciză pentru 1,5 milioane de litri de motorină utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.