Vestea trecerii în noul an este transmisă și acum oamenilor prin tradiții și obiceiuri duse mai departe de noile generații. De Anul Nou, tinerii cutreieră și acum casele cu plugușorul sau cu sorcova. Prin aceste ritualuri este adusă speranța unui an mai bun, cu sănătate, bucurii și roade multe.
Sălajul, locul unde obiceiurile sunt păstrate și în prezent
Plugușorul, unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri ale Anului Nou, este practicat cu precădere la țară, chiar și în sate sălăjene. Cu plugușorul merg din casă în casă grupuri de băieți și tineri pentru a recita urături, pentru celebra munca câmpului și speranța unui nou an mai bun și îmbelșugat. Acesta reprezintă un moment vesel și este un simbol al prosperității. Dintre elementele care îmbogățesc și dau farmec acestui obicei practicat și în Sălaj sunt clopoțeii, biciul, de multe ori improvizat de copii, sau chiar un plug. De cele mai multe ori, acesta este unul simbolic și de dimensiuni mici.
Cu glasurile puternice ale copiilor și tinerilor, versurile sunt rostite cu tonalitate și ritm: „Aho, aho, copii și frați/Stați puțin și nu mânați”. Aceștia nu părăsesc gospodăriile fără răsplata cuvenită. Copiii primesc bani din partea gazdelor, iar cei care încă respectă datina, oferă mereu și nuci, „că de-alea le plac la prunci!”.
Sorcova este un obicei păstrat și dus mai departe de copii. Deși este un ritual practicat în dimineața primei zile a noului an, pe alocuri există copii și grupuri care merg din casă în casă în timpul nopții dintre ani. „Sorocova, vesela/Să trăiți, să-nfloriți”, așa începe textul urat de aceștia. Mai mult, obiceiul implică și clopoței și o crenguță de brad, sorcova, împodobită cât de frumos. De la globuri, beteală, panglici și chiar bomboane, acestea sunt decorațiunile ce o înfumusețează. Urarea obiceiului este de sănătate și viață îndelungată adresată gazdelor. Recompensa este asemănătoare plugușorului. Copiii sunt omeniți bani, și chiar mere și nuci. Sorcova simbolizează norocul, iar prin acest ritual este adusă binecuvântare celor care primesc în case vestirea noului an.
[…] merg din casă în casă grupuri de băieți și… Articolul Anul nou, încă întâmpinat cu obiceiuri străvechi în Sălaj apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]