Anul agricol 2013 nu a fost unul foarte bun pentru toţi agricultorii sălăjeni. Deşi suprafeţele cultivate au fost mai mari, producţiile medii obţinute la hectar în cazul multor culturi se situează sub nivelul celor înregistrate în 2012, conform datelor prezentate vineri, în cadrul Colegiului Prefectural, de către Valentin Duca, directorul Direcţiei Agricole Judeţene (DAJ) Sălaj.
În schimb, se vor mândri cu recolte bogate fermierii care au cultivat porumb boabe, floarea soarelui, legume şi viţă de vie. „Estimăm că producţia de porumb boabe va fi mai mare cu aproape 70 de procente, de la 1.800 de kg/hectar în 2012, la 3.050 de kg/hectar, în 2013, în timp ce la legume, producţia va fi de 12.000 de kg/hectar, cu 17 la sută mai mult decât în anul anterior, ca urmare a creşterii suprafeţelor cultivate, dar şi a randamentului pe hectar”, a explicat oficialul DAJ Sălaj.
În schimb, adaugă sursa citată, pentru fermierii care au cultivat grâu şi secară, orz şi orzoaică ori cartofi, dar şi pentru deţinătorii de livezi, acest an agricol este inferior lui 2012. Cea mai mare scădere, de peste 500 de kg/hectar, se estimează la producţia de cartofi, în timp ce la orz şi orzoaică, specii cultivate pe o suprafaţă de două ori mai mare decât anul trecut, producţia este cu 390 de kg/hectar mai mică.
În ceea ce priveşte producţia estimată de struguri, aceasta va fi cu două procente mai mare, în primul rând datorită creşterii suprafeţei cultivate cu viţă de vie, în contextul aplicării programului de reconversie/restructurare în viticultură, program care prevedea refacerea plantaţiilor viticole prin fonduri europene.
„Producţiile medii la hectar scăzute se datorează nerespectării tehnologiilor de cultură, respectiv rotaţia culturilor, seminţe cu valoare biologic ridicată, fertilizare raţională, lucrări executate la timp şi de calitate, tratamente fitosanitare, preţurile mari la motorină, îngrăşăminte ori erbicide, care vin spre agricultură în comparaţie cu preţul de valorificare a producţiei”, a opinat Duca.