„Culinaria” Magazin Sălăjean vă prezintă astăzi o rețetă simplă și rapidă de plăcintă cu iaurt. Aceasta nu se deosebește prea mult de plăcinta cu brânză, rețeta clasică, astfel încât, plăcinta cu iaurt reprezintă una dintre variantele mai ieftine ale acestui fel de desert. Este mai ușoară, nu foarte calorică și este bună atât caldă cât și rece.
Ingrediente necesare pentru plăcinta cu iaurt:
- 1 pachet foi plăcintă,
- 1 linguriță esență vanilie
- 8 ouă
- 250 g zahăr
- 900 g iaurt
- 100 g stafide (opțional)
- 150 ml ulei
- un praf de sare
- unt pentru uns tava,
- zahăr pudră (opțional)
Dacă avem foi congelate, acestea se lasă la decongelat peste noapte în frigider. Este nevoie de un pachet de foi subțiri (nu cele pentru foietaje, care sunt mai groase). Batem bine cele opt ouă cu zahărul, apoi adăugăm iaurtul și esența de vanilie. Se amestecă bine până se omogenizează compoziția. Foile de plăcintă se împart în trei. Într-o tavă unsă bine cu unt aranjăm o treime din foi unse toate cu ulei. Turnăm o treime din compoziția de iaurt și presărăm, dacă dorim, 30-35 grame de stafide. Acoperim cu alt strat de foi (unse toate cu puțin ulei) și continuăm la fel până la epuizarea foilor și a compoziției de iaurt. Se dă la cuptor ul încins în prealabil la 180 de grade, pentru 30-40 minute sau până se rumenește frumos deasupra. Plăcinta se va umfla puțin în timpul coacerii, dar va reveni la normal după ce se scoate din cuptor. Se taie după ce se răcește și se presară zahăr pudră.
Foto © Magazin Sălăjean