Turta dulce este un desert pe care îl putem prepara rapid și ușor, având avantajul că poate fi păstrat timp de mai multe zile fără să își modifice prospețimea. Reţetele pot fi diferite de la o ţară la alta. Unele “bucătării” o preferă sub formă de biscuiţi, altele sub formă de prăjitură sau chec, glazurată sau nu, îndulcită cu zahăr, miere sau melasă. La noi, foarte populară este turta dulce clasică, cu formă rotundă, glazurată sau alte forme pe car ele alegem după preferințe. Putem modela diverse figurine care, frumos decorate și colorate, pot reprezenta o încântare nu doar ca gust, ci și ca aspect, pentru iubitorii de dulciuri de casă de toate vârstele.
Magazin Sălăjean vă prezintă rețeta clasică de turtă dulce, rețetă de la care au pornit toate derivatele delicioase de turtă dulce de care ne bucurăm astăzi. Este ușor de făcut, rapidă, iar rezultatul este pur și simplu delicios. Turta dulce clasică “merge” perfect alături de un pahar cu lapte sau ceai, dar și atunci când pofta de dulce ne dă târcoale.
Iată ingredientele necesare și modul de preparare pentru turta dulce clasică:
– 500 g făină
-4 ouă
– 9 linguri miere
-200 g zahăr pudră
– 1 linguriță cu vârf mix de condimente: scorțisoară, nucșoară, cuișoare, ghimbir, anason (mixul se găsește în comerț exact sub această denumire)
– 1 linguriță bicarbonat de sodiu
– 1 lingură zeamă de lămâie
Cum preparăm turta dulce:
Amestecă untul topit cu mierea, zeama de lămâie și zahărul, într-un vas mic de inox sau emailat, pe focul mic. Oprește focul sau plita după ce compoziția s-a omogenizat și las-o la răcit. Între timp, amestecă ingredientele uscate (tot ce a rămas, cu excepția ouălor). Combină amestecul de unt topit cu ingredientele uscate. Bate ouăle și adaugă-le peste amestecul de mai sus.
Frământă lent, dar ferm, aluatul de turtă dulce, până la omogenizare. Dacă încă ți se lipește de mâini, înseamnă că mai trebuie adăugată puțină făină. Adaugă făină puțin câte puțin până ajungi la consistența dorită – aluatul final trebuie să fie elastic și nelipicios. Acoperă castronul în care e aluatul cu un prosop curat și lasă să crească cel puțin 30 de minute. Încinge cuptorul și tapetează o tavă cu foaie de copt. Formează biluțe de turtă dulce din aluat și pune-le pe tavă, păstrând distanță de 1-2 cm între ele ca să aibă loc să crească fără să se lipească.
Turtele se coc la cuptor 15 – 20 de minute (în funcție de cât de mari ai format turtele), verificând din când în când să nu se ardă. Culoarea trebuie să fie maron deschis-auriu și nu brun roșcat sau brun. Turta dulce se poate glazura și decora cu un amestec format din:
-1 albuş de ou
-150 g zahăr pudră
-1 linguriţă de amidon
-sucul de la o jumătate de lămâie mică.
Preparăm glazura astfel:
Cernem zahărul pudră împreună cu amidonul. Nu trebuie să avem cocoloaşe pentru că acestea pot înfunda duiul cu care decorăm.
Batem albuşul cu mixerul şi încorporăm puţin câte puţin amestecul de zahăr şi amidon. La final adăugăm sucul de lămâie şi omogenizăm.
Trebuie să avem o compoziţie uşor fluidă, dar fermă în acelaşi timp, cam ca o smântână groasă. Punem glazura într-un poş cu vârf subţire şi decorăm figurinele de turtă dulce, apoi le lăsăm câteva ore să se usuce foarte bine înainte de servire. Glazura poate fi și colorată, după preferințe sau figurina pe care dorim să o decorăm. Turta dulce se păstrează foarte bine timp de până la două săptămâni, în cutii închise din tablă sau din carton, într-un loc uscat și ferit de lumină.