În bucătărie se întâmplă, așa cum este firesc de altfel, să mai facem şi greşeli, însă unele dintre ele pot fi un real pericol pentru sănătatea noastră și a celor dragi. Cel puțin trei tehnici de gătit (de altfel cel mai des întâlnite) se pot dovedi a fi dăunătoare sănătății și metabolismului, chiar toxice pentru organism, mai ales atunci când cel care consumă astfel de alimente suferă și de boli cronice, afecțiuni gastrice, boli oncologice, boli endocrine – cum ar fi diabetul sau afecțiuni ale sistemului circulator.
Mâncarea arsă
Carnea crudă sau care nu este gătită suficient poate reprezenta un risc pentru sănătate însă şi atunci când este mult prea gătită are un efect similar. Atunci când găteşti la temperaturi ridicate rişti să arzi mâncarea. Cercetările sugerează că în cazul arsurii prezente în mâncare se produc chimicale asociate cancerului. De exemplu, HCA şi PAH, două dintre chimicalele formate atuncu când carnea este gătită la temperaturi prea mari (grill sau prăjită), pot produce modificări ale ADN-ului, iar astfel creşte riscul de apariţie a cancerului. Pentru a evita aceste situaţii, întotdeauna găteşte la foc mediu şi nu uita mâncarea pe foc. Fumul produs conţine compuşi PAH.
Prăjirea excesivă a alimentelor
Uleiul de măsline extravirgin este unul dintre ingredientele nelipsit din bucătărie. Din fericire, uleiul de măsline nu se numără printre uleiurile toxice, iar asta o spun studiile realizate în ultimii ani. În schimb, uleiurile bogate în grăsimi polinesaturate (ulei de porumb, de floarea soarelui sau de soia) produc compuşi periculoşi la temperaturi crescute. Uleiul de măsline în schimb conţine antioxidanţi naturali. Un alt ulei pe care ar trebui să îl evitați este cel de palmier, foarte controversat în întreaga lume, un ulei dovedit deja prin numeroase studii de specialitate că poate favoriza apariția sau dezvoltarea unor tipuri de cancer.