InfoCons a realizat un studiu cu privire la ingredientele și valorile nutriționale a preparatelor tradiționale de Crăciun ce se comercializează în restaurante.
Produsele analizate au fost: sarmale, cozonac, salată Boeuf, piftie, Pomana Porcului, jumări, salată de murături. Gramajul pe porție a variat între 45 și 1600 de grame .
Studiul a fost realizat pe 295 preparate, după cum urmează:
– Sarmale – 49 de preparate
– Cozonac – 39 de preparate
– Salata de Boeuf – 35 de preparate
– Cârnați de porc – 43 de preparate
– Piftie – 20 de preparate
– Pomana Porcului – 37 de preparate
– Jumări – 32 de preparate
– Salată de murături – 40 de preparate
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari, numărul de aditivi alimentari regăsiți în preparatele tradiționale de Crăciun ce au făcut obiectul studiului variază între 0 – 29.
Din punctul de vedere al aditivilor alimentari regăsiți frecvent, situația se prezintă astfel:
- Cel mai întâlnit aditiv alimentar este E220 – dioxid de sulf
- Pe locul 2 E536 – ferocianura de potasiu
- Pe locul 3 E954 – zaharina
- Pe locul 4 E250 – nitrit de sodiu, E260 – acid acetic, E316 – izoascorbat de sodiu, E330 – acid citric, E407 – caragenan, E415 – guma xantan, E621 – monoglutamat de sodiu, E917 – iodat de potasiu
- Pe locul 5: E160a – beta caroten, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu, E300 – acid ascorbic, E301 – ascorbat de sodiu, E452 – polifosfati, E509 – clorura de calciu, E1422 – amidon modificat
- Pe locul 6: E120 – carmin, E160c – extract de ardei roșu, E270 – acid lactic, E331 – citrați de sodiu, E450 – difosfați, E451 – trifosfați, E508 – clorura de potasiu, E535 – ferocianura de sodiu, E620 – extract de drojdie, E627 – guanilat disodic, E631 – inozinat disodic
- Pe ultimul loc: E100 – curcuma, E101 – riboflavina, E124 – cosenila, E141 – complecși de cupru ai clorofilelor și clorofilinelor, E150a – caramel, E162 – extract de sfeclă roșie, E170 – carbonat de calciu, E200 – acid sorbic, E221 – metabisulfit de sodiu, E262 – acetat de sodiu, E321 – bht, E325 – lactat de sodiu , E327 : lactat de calciu , E332 : citrati de potasiu , E340 : fosfati de potasiu , E385 : calciu disodic edta , E401 : alginat de sodiu, E412 – gumă guar, E418 – gumă gellan, E422 – glicerol, E466 – sodiu carboxil metil celuloză, E472 – digliceride, E491 – sorbitan monostearat, E501 – carbonat de potasiu, E525 – hidroxid de potasiu, E570 – acizi grași, E575 – glucono-delta-lactonă, E626 – extract de drojdie, E900 – dimetil polisiloxan, E1520 – propilenglicol.
Toate produsele studiate au avut următoarele informații:
- valoarea energetică este cuprinsa între 13.5 kcal – 760 kcal
- cantitatea de sare variază între 0 g și 7.86 g, raportată la 100 g de produs
Atenție! Organizația Mondială a Sănătății estimează că aproximativ 2.5 milioane de decese ar putea fi prevenite dacă nivelul de consum global al sării ar scădea până la cantitatea recomandată de 5 grame/zi.
Cantitatea de zahăr variază între 0 g și 31.98 g, raportată la 100 g de produs
Atenție ! Organizația Mondială a Sănătății recomandată o cantitate de 25 grame/zi de zahăr.
Studiul a fost efectuat în Parteneriat cu Declaratie-Nutritionala.ro.
Fie că le consumăm în restaurant sau le comandăm on-line, operatorul economic trebuie să respecte prevederile ORDINULUI ANPC nr. 201 din 19 aprilie 2022, referitor la furnizarea de informații la comercializarea produselor finite/ mâncărurilor furnizate de unitățile de restaurație colective.
Ordinul ANPC are menirea de a aduce speranță printr-o informare corectă și transparentă pentru ca fiecare consumator să aleagă în cunoștință de cauză ținând cont de starea de sănătate precară a populației, consumatorii încă nu știu ce comandă, atât la restaurant, cât și de pe platformele online!
M. S.
[…] – Cârnați de porc – 43 de preparate – Piftie –… Articolul Preparate tradiționale pentru masa de Crăciun cu până la 110 aditivi apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]