Prăjitura “Mâncarea Îngerilor”, având denumirea în limba engleză “Angel’s Food Cake” este un desert popular în Statele Unite ale Americii, fiind pe cât de simplu, pe atât de delicios. Prăjitura îngerilor este o prăjitură făcută în principal de albușuri, nu conține unt, lucru care îi dă o textură aerată și delicată. Numele său se trage atât de la această textură, cât și de la nunața alb-crem a aluatului. În vechile cărți este scris că prăjitura este atât de ușoară încât și “îngerii o pot mânca fără să fie îngreunați de ea”. Angel’s Food Cake se servește simplă sau cu topping-uri după placul fiecăruia: frișcă, glazură, ganache, miere, sirop, fructe și nu numai. În comunitățile afro-americane, prăjitura îngerilor se servește la comemorări, pentru a simboliza faptul că persoana plecată trăiește în Rai, alături de îngeri. În alte comunități, prăjitura îngerilor se mănâncă la nunți, spunându-se că “îngerii vor binecuvânta cuplul”. Indiferent de împrejurare sau eveniment, acest desert gustos și ușor poate reprezenta un moment de plăcere… gastronomică, dar și un semn de apreciere ce poate fi oferit de gazdă oaspeților sau familiei. Descoperă mai jos cum poți pregăti acasă prăjitura îngerilor: Ingrediente: 10 albușuri de la ouă mari, 150 grame făină tip 000, 300 g zahăr pudră, 15 ml suc de lămâie, o linguriță esență de vanilie sau un plic de zahăr vanilinat, 5 grame praf de copt, 3 grame sare. Mod de preparare: amestecăm făina cernută cu jumătate din cantitatea de zahăr. Începem să batem albușurile la temperatura camerei. Când încep să crească în volum, adăugăm sarea, praful de copt și zeama de lămâie. Când albușurile devin o spumă tare, care nu cade din castron atunci când îl întoarcem cu susul în jos, adăugăm restul de zahăr și esența de vanilie. Amestecăm încet, din nou. Peste bezeaua astfel formată turnăm treptat amestecul de făină cu zahăr. Amestecăm cu grijă, de sus în jos, pentru a evita dezumflarea. Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt, turnăm aluatul de prăjitură și îl nivelăm bine. Coacem prăjitura la 180 de grade Celsius, timp de 30 de minute (cuptorul încălzit la temperatură, înainte) sau până când devine rumenă la suprafață și capătă la suprafață elasticitatea unui burete. Prăjitura se scoate din tavă cu susul în jos și se lasă la răcorit. Se servește ca atare sau garnisită cu siropuri, frișcă proaspătă și fructe mici, acrișoare. De asemenea, peste felii se pot pune globulețe din înghețată de vanilie sau din fructe, șerbeturi în strat subțire sau sos din ciocolată.
Foto: Unica