„Culinaria” – Magazin Sălăjean vă propune în acest sfârșit de săptămână un desert pe nedrept uitat de multe gospodine, un preparat cu care sigur veți face furori printre cei dragi. Mulți dintre noi ne amintim cu nostalgie de acest desert. El ne-a încântat de multe ori copilăria, în vremurile în care opțiunile mamelor și bunicilor noastre, în prepararea deserturilor, nu erau foarte multe. laptele de pasăre este u desert ușor de făcut, nu are o încărcătură calorică mare, nu îngrașă dacă este consumat moderat și este foarte bine digerat, știut fiind faptul că albușul de ou, mai ales dacă este consumat sub formă de spumă, este unul dintre cele mai ușoare și benefice organismului dintre alimente.
Ingrediente necesară pentru patru – cinci porții mari
- 200 grame zahăr (poate fi folosit și zahăr brun, fiind ceva mai sănătos decât cel alb-cristal)
- 4 ouă mari sau 5 ouă, dacă sunt mai mici
- 2 pliculețe zahăr vanilinat sau o păstaie de vanilie
- 1 linguriță coajă rasă de lămâie (după preferințe)
- 1 litru lapte 3,5% grăsime
- un praf mic de sare
Modul de preparare
Se pune laptele la fiert. Albuşurile se bat cu 50 grame de zahăr şi un plic zahăr vanilinat până ce spuma devine foarte densă şi se topeşte tot zahărul. Când laptele dă în fiert, se lasă focul mic şi se adaugă găluşte de albuş bătut spumă. După 2-3 minute, se întorc şi se mai lasă să fiarbă două minute. Se scot apoi cu spumiera şi se pun într-un castron mare. Laptele se pune, în această fază, deoparte.
Separat se bat gălbenuşurile cu 120 – 150 grame zahăr (depinde cât dorim să fie de dulce desertul) şi 4-5 linguri de lapte, un praf de sare, cât cuprindem în două degete, amestecându-se până se dizolvă tot zahărul şi compoziţia devine ca o cremă. Se adaugă un plic de vanilie, coaja de lămâie şi restul de lapte. Se pune deasupra unui vas cu apă clocotită, amestecând continuu. Când s-a îngroşat foarte puţin se ia de pe foc şi se pune deoparte. După răcire, se toarnă în castronul cu găluşte. Laptele de pasăre se servește, conform specialiștilor în gastronomie, la temperatura camerei, însă cei mai mulți îl preferă bine răcit.