Invenții controversate – carnea artificială

Intens mediatizată și prezentată ca fiind o variantă nu doar economică ci și foarte sănătoasă, carnea artificială produsă în laborator este, cel puțin după ultimele cercetări, departe de ceea ce pare a fi.  Cercetătorii care contrazic echipele care au inventat aceste produse cel puțin ciudat se întreabă: cum poate fi mai bun ceva artificial decât ceva natural?! Iată că, dacă cercetătorii au reușit acum câțiva ani să producă în laborator carne de vită, anul trecut a apărut și carnea artificială de pui, primele nuggets, așa cum se numesc bucățelele de pui pane din fast-food, fiind testate în vara anului 2019. În timp ce crescătorii de animale se chinuie să-și vândă produsele tradiționale, echipe de cercetători s-au gândit să fabrice carne în laborator, care să reprezinte, în timp, o concurență serioasă fermierilor. Este vorba despre carnea artificială. Ideea cercetătorilor era că această carne e mai sănătoasă, cel puțin pentru pentru mediu. Un studiu recent, făcut de cercetători ai Universității Oxford, Marea Britanie, arată exact contrariul. Nu este deloc prielnică mediului. Dimpotrivă. Potrivit studiului comparativ intitulat Impactul asupra mediului a cărnii artificiale și a cărnii de bovine, făcut de Universitatea Oxford și publicat săptămâna trecută, carnea produsă în laborator ar putea avea un impact mai mare asupra mediului decât carnea bovinelor sau a altor animale.

În ultimii ani, cercetătorii au început să caute alternative la carnea tradițională deoarece creșterea animalelor contribuie semnificativ la schimbările climatice, o pătrime dintre emisiile de gaze cu efect de seră provenind de la agricultură. Însă un nou studiu arată că în unele cazuri, carnea produsă în laborator ar putea fi o variantă mai puțin prietenoasă cu mediul decât carnea animalelor. Producția de carne de vită este considerată cea mai poluantă, deoarece bălegarul vacilor și procesele lor digestive emit metan și oxizi de azot. Alte gaze cu efect de seră sunt generate de aplicarea fertilizatorilor sau de conversia terenurilor pentru pășunat și producția de furaje.
Din cauza acestor efecte asupra climei și a altor probleme privind sustenabilitatea, cercetătorii au creat cărnuri care pot fi “crescute” din celule animale în fabrici sau laboratoare, susținând că acest procedeu reduce emisiile de gaze cu efect de seră, în special de metan.

Însă conform noului studiu, emisiile de la laboratoare sunt asociate cu producția de energie și sunt alcătuite aproape în întregime din dioxid de carbon, care persistă în atmosferă pentru sute de ani. În schimb, metanul rămâne în atmosferă timp de 12 ani. „Impactul climatic al producției de carne de cultură va depinde de nivelul de producție a energiei regenerabile care poate fi atins, precum și de eficiența viitoarelor procese de cultivare. Dacă carnea crescută în laborator are un consum energetic ridicat, atunci ar putea fi mai dăunătoare mediului decât vacile”, a declarat pentru BBC News John Lynch, autor principal al studiului. Alți experți atrag atenția că producția cărnii artificiale ar putea avea ca rezultat reziduuri de molecule organice și chimice care ar putea contamina apa, deoarece procesul de cultivare a cărnii ar presupune producția a cantități masive de molecule organice și chimice, cum ar fi hormoni.

 

 

 

One Thought to “Invenții controversate – carnea artificială”

  1. Anonim

    Avea dreptate bunica – Dumnezeu s-o odihneasca – la aparitia televizorului: ,,Tulai Doamne, asta-i inventia necuratului!,, Cum naiba sa-ti imaginezi cultura de carne in gradinile noastre? Eventual sa scrii si cate un vers de genu – ,,la umbra carnii tremurand,,…brrrr! Nesabuitii lumii vor intelege – sper ca f. repede -ca joaca de-a Dumnezeu trebuie sa aiba si ea limite!

Leave a Comment