Gomboți cu prune – delicatese cu arome tomnatice

„Culinaria” vă propune în acest sfârșit de săptămână, un desert pe cât de simplu de preparat, pe atât de gustos și iubit de consumatorii de toate vârstele. Chiar dacă ne găsim în final de sezon, prunele pot fi, încă, găsite, astfel încât putem să preparăm acești bulgări cu miez dulce, înveliți în pesmet vanilat, crocant. Gomboții cu prune sau găluștele (corectă este și varianta „găluști cu prune”), reprezintă un „dulce” foarte gustos, cu gust și textură aparte, ușor și rapid de preparat. Cu un conținut redus de zahăr și făină, deci, un aport caloric ceva mai redus, având la bază ingrediente ieftine, acest desert reprezintă o variantă destul de rapidă și ușor de preparat chiar și pentru cei care cred că sunt mai puțin experimentați în bucătărie. Noi am încercat această rețetă și vă putem garanta că se face ușor, iar succesul ei este sută la sută asigurat. Ingrediente: 300 g cartofi pentru fiert; un sfert de linguriță de sare; 30 mililitri ulei de floarea soarelui sau rapiță; 1 ou; 100 grame făină; 12 prune mici; 50 grame unt; 50 grame pesmet; trei linguri de zahăr tos alb sau zahăr brun; scorţişoară (dacă se preferă această aromă); zahăr vanilinat – două pliculețe.

Mod de preparare:

Cartofii se fierb în apă cu puțină sare, aproximativ 30 de minute. Prunele se desfac şi se curăţă de sâmburi, apoi se lasă la scurs. Cartofii fierţi se curăţă de coajă cât sunt calzi, se zdrobesc şi se amestecă cu uleiul. Când compoziţia s-a răcit, se adaugă făina şi oul. Se amestecă bine până când se obţine un aluat omogen, apoi se împarte în 12 bucăţi. Se pune pe foc o oală cu 2 litri de apă, în care se adaugă puțină sare. Sarea este absolut necesară acestui preparat (atât în apa de fierbere cât și în aluat pentru că, în lipsa ei, găluștele nu vor avea savoare. Prunele scurse se acoperă cu aluat, formându-se găluște de dimensiunea unei caise mai mari. Se dau prin făină şi se pun pe rând în apa clocotită, toate găluştele. Se lasă să fiarbă la foc mic, 10 – 12 minute, cu oala acoperită, apoi se opreşte aragazul şi se mai lasă în apa fierbinte, acoperite, încă 15 minute. Într-o tigaie mare sau o tavă încinsă se rumeneşte pesmetul în unt topit,  timp de câteva minute. Nu trebuie lăsat foarte mult pentru a nu se închide la culoare, din cauza caramelizării excesive a zahărului. Găluştele fierte se scot din apă cu o se scurg puțin și se tăvălesc imediat prin pesmetul cald. Se pot consuma imediat după ce s-au răcit puțin.

Noi i-am preparat, iar până când am pregătit articolul pentru publicare, i-am dat gata! Din toată această poveste cu miros de vanilie și toamnă nu a mai rămas decât o fotografie. Poftă bună!

 

Foto © Magazin Sălăjean

 

 

 

Leave a Comment