Amandine! Cuvântul care ne trezește amintiri din copilărie, dulci și scăldate în sirop, poate cea mai populară, dar și mai gustoasă prăjitură din cofetăriile românești ale timpurilor de altădată. O prăjitură care are în ea tot ceea ce poate cuprinde o paletă completă de texturi și arome: un blat însiropat, cu gust de rom, o cremă delicioasă, glazura crocantă, cacao din belșug, dar și un aspect care atrage ca un magnet orice iubitor de dulciuri. Prin rețetea pe care v-o prezentăm la “Culinaria”, prepararea Amandinelor în casă nu va fi un lucru complicat și nici de durată. În final, micile prăjituri glazurate vor încânta papilele gustative ale celor dragi, dar și ale musafirilor mai pretențioși care, cu siguranță, vă vor întreba cine este maestrul cofetar care le-a pregătit. De menționat este faptul că această rețetă nu conține margarină și nici unt în cremă, lucru care face ca prăjitura să fie mai ușoară și mai puțin calorică. Ingrediente necesare:
Pentru blat
-1 plic praf de copt
-2 linguri cu vârf de cacao neagră
-6 linguri făină
-2 linguri ulei
-5 linguri zahăr tos (cristal)
-6 ouă
Pentru cremă
-300 g ciocolata amăruie, de preferat cu un conținut de cacao de peste 60 la sută
-350 ml frișca lichidă naturală, din lapte de vacă (nu vegetală). Dacă vreți o cremă mai fermă, mai tare, puteți adăuga în plus o linguriță de cacao.
Pentru sirop
-200 ml apă
-5 linguri zahăr
-esența de rom două lingurițe
Pentru glazură
-300 g zahăr
-150 ml apă
-2 linguri miere obișnuită, polifloră
-2 linguri cu vârf de cacao neagră
Mod de preparare
Pentru început, se prepară blatul. Se separă ouăle, apoi se mixează gălbenuşurile cu zahărul, uleiul şi apa, până când compoziţia îşi dublează volumul.
Toarnă mai apoi şi făina cernută în prealabil la un loc cu cu praful de copt și cacaua. Bate bine albuşurile cu un praf mic de sare şi încorporează în ele în compoziţia de gălbenuşuri.
Tapetează o tavă cu hârtie de copt şi se toarnă compoziţia. Dă la cuptorul preîncălzit la 180 de grade, până trece testul scobitorii.
Între timp, se prepară crema. Pune ciocolata într-un vas şi se amestecă la foc mic, cu frişca lichidă.
Când ciocolata s-a topit, ia-o de pe foc şi se las-o să se răcească. Prepară şi glazura de ciocolată astfel: într-o cratiţă, pune apa şi zahărul şi se lasă să fiarbă, până când se topeşte zahărul. Adaugă mierea şi cacaua şi se iau de pe foc.
Taie în două blatul (pe lung). Încearcă să folosești un cuțit cu lama lungă și lată, pentru ca cele două blaturi care vor rezulta să aibă, aproximativ aceeași înălțime. Dacă blatul este mai umflat pe mijloc, ajustează în final îndepărtând cu cuțitul surplusul. Trebuie să avem două blaturi cât mai egale. Însiropează cu un amestec de apă, zahăr şi esenţă de rom, fierte în prealabil și răcite.
Peste prima jumătate de blat întinde uniform crema, după care pune şi a doua jumătate de blat însiropată. Păstrează trei-patru linguri de cremă pentru decor.
Taie prăjitura în pătrate de mărime potrivită, nu prea mari, după care glazurează fiecare amandina în parte cu glazura caldă. Ornează după preferințe fiecare amandină în parte. Pentru aceasta, așa cum am menționat anterior, poți păstra câteva linguri de cremă pe care le poți pune într-un poș (con) cu care, pe fiecare amandină în parte, să faci mici modele din cremă.